maanantai 18. marraskuuta 2019

Palautteen perusteella muokattu linjastosuunnitelma

Olemme tehneet linjastoluonnoksesta saamamme palautteen perusteella Haagan alueen linjastoon joitakin muutoksia. Kaikkia toiveita emme ole kuitenkaan voineet toteuttaa. Seuraavassa käymme tehtyjen muutosten lisäksi läpi koko uuden linjaston. HSL:n hallitus käsittelee Haagan linjastosuunnitelmaa kokouksessaan 17.12.

Muutokset linjastoluonnokseen


Merkittävin muutos linjastoluonnokseen verrattuna on linjan 41 säilyminen hieman muutetulla reitillä. Linjan reitti kulkee Kampista Ruskeasuolle kuten nykyisinkin, mutta Ruskeasuolta jatketaan Vihdintietä Haagan liikenneympyrään asti ja edelleen Riistavuoren ja Etelä-Haagan kautta Pohjois-Haagaan ja Lassilaan. Reitin pohjoisosa on siten vastaava kuin linjalla 40 nykytilanteessa. Linjan 41 uusi reitti tarjoaa ratkaisun moniin saamassamme palautteessa esitettyihin epäkohtiin. Linjalla pääsee Lassilasta ja Haagasta Meilahteen, Töölöön ja Kamppiin, Riistavuoresta Meilahteen, Riistavuoresta Haagan lähipalveluihin sekä Lassilasta Haagan terveysasemalle. Lähes kaikki Etelä-Haagan, Pohjois-Haagan ja Lassilan asukkaat ovat 400 metrin säteellä lähimmästä Kamppiin ajavan linjan (37, 41 tai 42) pysäkistä.

Koska linja 41 säilyy, pysyvät linjojen 37 ja 42 ruuhka-aikojen vuorovälit nykyisinä, eikä niitä tihennetä kuten linjastoluonnoksessa olimme esittäneet. Linjan 41 säilyttämisen myötä myös runkolinja 40 toteutuu hieman harvemmilla vuoroväleillä kuin linjastoluonnoksessa esitimme. Linjan 41 säilyminen aiheuttaa muutoksia myös linjan 33 reittiin. Koska linjan 41 reitti palvelee Etelä-Haagassa Riistavuoren ja Haagan Urheilutien ympäristön yhteyksiä, ajetaan linja 33 Kauppalantien kautta. Linjan 33 reitti ei myöskään ulotu Ruskeasuolle asti, koska linja 41 tarjoaa jatkossakin yhteyden Ruskeasuon suunnasta Riistavuoren alueelle.

Saimme useita palautteita linjojen 42 ja 52 reiteistä Kannelmäessä. Tässä esitämme, että linjan 42 reitti jää nykyiselleen kulkemaan Vanhaistentietä, mutta linjan 52 osalta pohdimme vielä yhdessä Helsingin kaupungin kanssa, voisiko reitti kulkea Kanneltietä vai tulisiko myös linjan 52 kulkea Vanhaistentietä. Linjan 52 osalta tarkka reitti Kannelmäessä radan itäpuolella siis tarkentuu myöhemmässä vaiheessa suunnittelun edetessä.

Uusi linjasto


Olemme jakaneet linjat kolmeen kategoriaan liikennöintiaikojen ja vuorovälien perusteella. Kartoilla on esitetty varsinaisten Haagan linjastosuunnitelmaan sisältyvien linjojen lisäksi myös muita suunnittelualueella liikennöiviä linjoja. Tavoitteenamme on, että uusi linjasto voisi tulla käyttöön elokuussa 2021. 

Tiheät linjat


Tiheät linjat ovat runkolinjoja ja muita joka päivä aamusta iltaan tiheällä vuorovälillä liikennöiviä linjoja. Niiden vuoroväli päiväliikenteessä on tyypillisesti 10 minuuttia tai tiheämpi.

Runkolinja 40

Linja 40 muuttuu runkolinjaksi ja sen reitti pitenee siten, että Pohjois-Haagasta bussi jatkaa kauppakeskus Kaaren ohi Kannelmäen asemalle ja edelleen Pelimannintielle. Linjan vuoroväli ruuhka-aikoina on noin 8 minuuttia ja päiväsaikaan vuoroväli on sekä arkisin että viikonloppuisin 10 minuuttia.

Linjan reitin varrelle sijoittuvat nykyisten linjojen 40, 41, 42 ja 43 käytetyimmät pysäkit. Tiheän keskustayhteyden lisäksi linja 40 palvelee hyvin myös Haagan ja Kannelmäen alueen sisäisiä yhteyksiä muun muassa kauppakeskus Kaareen.

Linja 52

Linjan 52 Helsingin poikittaislinjaston kehittämissuunnitelman mukaista reittiä pidennetään Kannelmäestä Hakuninmaan kautta Kuninkaantammeen. Linjaa liikennöidään aamusta alkuiltaan 10 minuutin välein ja muinakin aikoina pääosin 15 minuutin välein.

Linja 52 parantaa liityntäyhteyksiä junaliikenteeseen Kannelmäessä ja Huopalahdessa sekä tarjoaa yhteyksiä muun muassa kauppakeskus Kaareen, Munkkivuoren ostoskeskukselle ja useille kouluille.

Muita tiheän vuorovälin yhteyksiä alueella tarjoavat lähijunat, poikittaislinjat 56, 57 ja 59, runkolinjat 200 (Turuntie), 300 (Vihdintie), 400 (Hämeenlinnanväylä) ja 560 sekä runkolinjan 550 korvaava Raide-Jokeri-pikaratikka.

Linjan 40 reitti on Elielinaukio–Mannerheimintie–Ruskeasuo–Etelä-Haaga–Pohjois-Haaga–Kannelmäen asema–Pelimannintie ja linjan 52 reitti on Kuninkaantammi–Hakuninmaa–Kannelmäki–Pohjois-Haaga–Huopalahden asema–Munkkivuori–Munkkiniemi–Otaniemi.
Tiheiden linjojen 40 Elielinaukio–Mannerheimintie–Ruskeasuo–Etelä-Haaga–Pohjois-Haaga–Kannelmäen asema–Pelimannintie ja 52 Kuninkaantammi–Hakuninmaa–Kannelmäki–Pohjois-Haaga–Huopalahden asema–Munkkivuori–Munkkiniemi–Otaniemi uudet reitit. 
Avaa tästä tarkempi kartta. 

Peruslinjat


Peruslinjat liikennöivät joka päivä aamusta iltaan, mutta niiden vuoroväli on tiheitä linjoja harvempi. 

Linjat 37, 41 ja 42

Linjan 37 reitti pitenee Honkasuolta Myyrmäkeen uuden katuyhteyden valmistuttua arviolta 2020-luvun alkupuolella. Linjan 41 reitti muuttuu Etelä-Haagassa ja päätepysäkki siirtyy Kannelmäestä Pelimannintieltä Lassilan puolelle Pohjois-Haagan asemalle. Linjan 42 reitti säilyy nykyisenä. Kannelmäen yhteyksiä palvelee myös runkolinja 40. Keskustan päässä linjat 37 ja 42 ajavat nykyiseen tapaan Topeliuksenkadun ja Runeberginkadun kautta Kamppiin. 

Linjat liikennöivät ruuhka-aikoina noin 12 minuutin vuorovälillä ja muina aikoina pääosin 20 minuutin vuorovälillä. 

Linjan 37 reitti on Kamppi–Töölö–Ruskeasuo–Vihdintie–Malminkartano–Honkasuo–Myyrmäki, linjan 41 reitti on Kamppi–Töölö–Ruskeasuo–Riistavuori–Etelä-Haaga–Pohjois-Haagan asema ja linjan 42 reitti on Kamppi–Töölö–Ruskeasuo–Hämeenlinnanväylä–Maununneva–Kannelmäki.
Peruslinjojen 37 Kamppi–Töölö–Ruskeasuo–Vihdintie–Malminkartano–Honkasuo–Myyrmäki, 41 Kamppi–Töölö–Ruskeasuo–Riistavuori–Etelä-Haaga–Pohjois-Haagan asema ja 42 Kamppi–Töölö–Ruskeasuo–Hämeenlinnanväylä–Maununneva–Kannelmäki uudet reitit. 

Täydentävät linjat


Täydentävät linjat palvelevat vähäisemmän kysynnän yhteyksiä, muun muassa työ- ja koulumatkayhteyksiä tai asiointiyhteyksiä. Täydentävien linjojen liikennöintiaika on usein suppeampi kuin tiheillä linjoilla ja peruslinjoilla. Myös vuoroväli on tyypillisesti harvempi. 

Linja 33

Linjan 33 reittiä muutetaan Helsingin poikittaislinjaston kehittämissuunnitelman mukaisesta siten, että reitti kulkee Munkkivuoresta Lapinmäentien kautta Etelä-Haagaan. Haagassa linja ajaa lenkin siten, että Matkamiehentieltä ajetaan Laajasuontien kautta Huopalahden aseman kupeeseen Haagan Pappilantielle, josta reitti jatkuu Huovitielle Haagan terveysasemalle. Paluusuunnassa bussi ajaa suoraan Nuijamiestentietä Munkkivuoren suuntaan. Linjaa liikennöidään pienkalustolla 20 minuutin vuorovälillä arkisin noin klo 6.30–19 ja lauantaisin noin klo 9–18.  

Linjan 33 reitti onHaaga–Munkkivuori–Munkkiniemi–Tarvo.
Täydentävän linjan 33 Haaga–Munkkivuori–Munkkiniemi–Tarvo reitti. 
Linja 431

Linjan 431 reitti muuttuu kulkemaan Kuninkaantammen kautta Kuninkaantammen uuden eritasoliittymän valmistuttua, jolloin Kuninkaantammen yhteydet Ruskeasuon ja Meilahden suuntaan nopeutuvat. Linjan 431 liikennöintiin on suunnitteilla muutoksia osana Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelmaa. Kuninkaantammen liittymän tarkempi rakentamisaikataulu ei ole vielä tiedossa, joten valmistuminen vie todennäköisesti vielä useita vuosia. Linjaa 431 liikennöidään Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelman toteutuessa arviolta vuonna 2022 ruuhka-aikoina 10 minuutin välein, arkisin päiväsaikaan 30 minuutin välein sekä iltaisin ja viikonloppuisin 60 minuutin välein. 

Linjan 431 reitti on Elielinaukio–Mannerheimintie–Hämeenlinnanväylä–Kuninkaantammi–Vantaanlaakso–Kivistö.
Täydentävän linjan 431 Elielinaukio–Mannerheimintie–Hämeenlinnanväylä–Kuninkaantammi–Vantaanlaakso–Kivistö reitti. Linja 431 siirtyy ajamaan Kuninkaantammen kautta vasta Kuninkaantammen uuden eritasoliittymän valmistuttua myöhemmin 2020-luvulla. 

Muita täydentäviä linjoja suunnittelualueella ovat poikittaislinjat 53, 54 ja 553/553K. 

Lähibussit


Haaga–Kannelmäki-alueella liikennöiville lähibussilinjoille 31, 32 ja 36 ei ole suunniteltu muutoksia. 

Poistuvat linjat


Nykyinen linja 43 poistuu, ja sitä korvaa suurimmalta osin linjan 40 uusi Kannelmäkeen asti ulottuva reitti sekä Pohjois-Haaga–Kuninkaantammi-osuudella linjan 52 uusi reitti. Kuninkaantammessa korvaavia yhteyksiä tulee myöhemmin 2020-luvulla tarjoamaan myös Hämeenlinnanväylää pitkin Helsingin keskustaan liikennöivä linja 431, joka siirtyy ajamaan Kuninkaantammen kautta uuden eritasoliittymän valmistuttua. 

Osana Helsingin poikittaislinjaston muutoksia linjan 63 reitti tulee siirtymään pois Haagasta arviolta elokuussa 2021, jolloin reitti siirtyy kulkemaan Ruskeasuolta Maunulaan Hakamäentien ja Postipuiston kautta. Etelä-Haagassa linjoja 41 ja 63 korvaavia yhteyksiä tarjoaa myös linja 33. 

Yöliikenne


Päiväajan linjasto palvelee iltaisin pääasiassa noin klo 23.30 asti. Haagan ja Kannelmäen sisäosien yöliikenne hoidetaan runkolinjalla 40, joka liikennöi samaa reittiä kuin päiväsaikaankin 15 minuutin vuorovälillä. Hakuninmaan ja Kuninkaantammen yöliikenne nopeutuu, kun yhteys järjestetään Elielinaukiolta Kivistön kautta Lentoasemalle liikennöivällä linjalla 431N, joka liikennöi 30 minuutin vuorovälillä. Lisäksi öisin liikennöivät Vihdintielle linjat 231N, 235N ja 300 sekä Hämeenlinnanväylälle linjat 415N ja 436N. Yöbussit liikennöivät noin klo 23.30–01.30. Viikonloppuisin liikenne jatkuu noin klo 04 asti. 

Hämeenlinnnanväylää palvelevat yölinjat 415N, 431N ja 436N. Haagan sisäosia palvelee runkolinja 40. Vihdintietä palvelee runkolinja 300. Etelä-Haagaa palvelevat myös Espoon suuntaan kulkevat linjat 231N ja 235N.
Suunnittelualuetta palvelevat runkolinjan 40 lisäksi öisin myös runkolinja 300 sekä yölinjat 231N, 235N, 415N, 431N ja 436N. Myös junilla on yöliikennettä. 
Junaliikenne palvelee öisin noin klo 01 asti. Rantaradan L-junilla on viikonloppuöisin liikennettä kuitenkin n. klo 04 asti. L-junat pysähtyvät suunnittelualueella Huopalahden asemalla. 


Vuorovälit


Linja Arki, ruuhka Arki, päivä Arki, ilta La, päivä Su, päivä
33 20 20 (20) 20 -
37 12 20 20 20 20
40 8 10 10 10 10
41 12 20 20 20 20
42 12 20 20 20 20
52 10 10 10-15 10 15
431 10 30 60 60 60



Blogin kommentointi on jälleen avattu. Kerro, mitä mieltä olet muutoksista!

162 kommenttia:

  1. Riistavuori kiittää!

    VastaaPoista
  2. Hienoa, mutta eikö olisi parempi säilyttää Haaga-Kannelmäen linjanumerot entisellään eikä vaihtaa päinvastaisiksi. Eli 40 Pohjois-Haaga Lassila. Ja 41 Kannelmäen runkolinjana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi romuttaa hyvä käytäntö ja muistisäännöstä liittyen postinumeroon?!

      Poista
    2. Mielestäni Haagan/Kannelmäen runkolinjan tunnuksena pitää ehdottomasti olla 40. Niinhän kaikki muutkin runkolinjat ovat, pyöreitä numeroita siis: 200, 300, 400 jne.

      Poista
    3. Aika pienet on murheet, jos pitää saivarrella jostain linjanumeroista kun samaan aikaan koko hyvin toimiva nykyinen linjasto romutetaan.

      Poista
    4. En kauheasti ole tätä seurannut, mutta. Missä on bussit Kannelmäki, Hakuninmaa ja Kuninkaantammi tiheät linjat koululaisille ja työssäkäyville? Kaikki työ ja koulut eivät ole junaradan varrella. Miksi vain Haagalaisille parannuksia?

      Poista
    5. Kuten luonnoksesta selviää:

      Kuninkaantammesta Hakuninmaan kautta Kannelmäkeen kulkee arkisin 10 minuutin välein kulkeva 52.

      Linjastossa on nimenomaan painotrttu tiheitä yhteyksiä. Suosittelen tutustumaan tarkemmin linjastoon, koska itse ainakin pidän sitä loistavana suhteessa kustannuksiin.

      Poista
  3. Eli Kuninkaantammesta ei pääse päiväsaikaan ilman vaihtoa keskustaan ennen uutta liittymää, jota aletaan rakentaa "jossain vaiheessa 2020-lukua"? Jippii - uusi, kasvava, "autoton" kaupunginosa kiittää.

    VastaaPoista
  4. Kiitos HSL, tämä linjan 41 säilyttäminen on hyvä muutos.
    Voisitteko jo tässä vaiheessa kertoa mitkä ovat ne linjan 40 käytetyimmät pysäkit, jotka reitillä säilyvät?

    VastaaPoista
  5. Ihan hyvä kompromissiratkaisu. Itse vähän miettisin, kannattaako linjaa 40 runkolinjaistaa jos vuoroväli on "vain" kymmenen minuuttia.

    VastaaPoista
  6. Olen pettynyt että jouduitte taipumaan runkolinjan 40 vuorovälin pidentämiseen näiden muutosten takia. Luonnos oli parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpoin ja halpamaisin tapa myydä ajatus on luvata aluksi enemmän, kuin on aikeissa edes toteuttaa.

      Poista
    2. Etelä Haagan itäinen kulma uhrattiin huonontamalla luvattu yhteys Huopalahden asemalle ja vaihdolla Ruskeasuolta keskustaan bussi 33 typistyksen myötä. Miksi suunnitellaan bussilinja josta ei ole asukkaille hyötyä kuin toiseen suuntaan???n

      Poista
  7. Eikö kannattais samalla vaihtaa 41 linjatunnus 38:ksi, koska Vihdintien linjat alkaa kolmosella. Linjatunnus 45 vaihtui 37:ksi samasta syystä.

    VastaaPoista
  8. Sen voi sanoa jo nyt, että linjan 40 vuoroväli ei tule riittämään. Mutta sehän saadaan sitten todeta ihan oikeassa elämässä sitten.

    Haaga ”maksaa” uuden Postipuiston liikenteen linjalla 63, nykyisten linjojen 40 ja 43 yhteenlaskettu liikenne on tiheämpi kuin uusi 40, niiden pituus keskimäärin sama kuin uusi 40 (40 lyhyempi, 43 pidempi). Uudella linjastolla tiedän pitäisi saada säästöjä aikaan, ymmärtääkseni ajatus oli pitää kustannukset nykyisellä tasolla.

    Muuten suunnitelmassa todella hyvin tehtyjä muutoksia palautteen pohjalta. Esim 41 Riistavuoren sekä muun Haagan kohdalta. Haagan torin aluetta se ei palvele, mutta 42 kulkee suhteellisen läheltä, ja Kampin alueen yhteyksiä voi siis hoitaa myös 40 + 37, 41, 42 vaihtamalla. Tämä toiminee hyvin.

    Todella iso plussa linjan 33 kulusta Haagan torin alueelta Munkkivuoren ostoskeskukselle! Tämä on alueen asukkaille luonnollinen asiointipaikka, ja järkevää yhteyttä alueiden välillä ei tähän asti ole ollut. Mutta nyt sitten.

    Olette kyllä kokonaisuudessa tehneet hyvää työtä, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole hyvää työtä ollenkaan, jää todella monta asuinaluetta ulkopuolelle huononnuksineen

      Poista
  9. Alkuperäinen luonnos oli parempi itseni kannalta, mutta tämä jatkotyöstetty versio lienee kokonaisuutena järkevämpi kompromissi, johon suurin osa tyytyy.

    VastaaPoista
  10. Nyt kun 41 pysyy Haagan linjastossa, mitä tapahtuu suunnitelmille ajaa linjaa 40 nivelbusseilla?
    Lisäksi, onko linjan 52 kalustokoosta tehty mitään suunnitelmia?

    VastaaPoista
  11. Hakuninmaalta siis ei pääse päiväsaikaan kuin 20 minuutin välein. Tämä on tosi väärin. Autoliikenne vain lisääntyy.Vain yksi linja 42 joka menee suoraan keskustaan, ei hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos kommentistasi. Hakuninmaalla liikennöi linja 52 koko päivän 10 minuutin vuorovälillä. Lisäksi Hämeenlinnanväylällä kulkee tiheästi busseja kuten nykyäänkin.

      Poista
    2. Jos 52 siirtyy hakuninmaallee, ja raidejokerilla kestää, mikä on yhteys Pirkkolaan ja Maunulaan?

      Poista
    3. Mutta 52 menee ihan minne sattuu keskustan sijaan, eihän se korvaa mitenkään 43:n reitin vuoroja Maununnevalta kulkeville. Vaihdollinen yhteys nyt ei vaan ole toimiva ... koskaan.

      Poista
  12. Suunnitelman mukaan siis Kaustisentien pysäkiltä menee vain kaksi bussia, joista kumpikaan ei aja keskustaan? Ajan kys. pysäkiltä keskustaan lähes päivittäin, useimmiten juuri bussilla 43. Seuraavalle pysäkille onkin jo enemmän matkaa, enkä aina ole kykenevä kävelemään Pelimannintien pysäkiltä kotiin.

    Jos 43 on pakko lakkauttaa, eikö edes linja 40 voisi kiertää Kaustisentien pysäkin kautta? 41 voisi myös jatkaa edelleen Kannelmäkeen. Nykyisellään uudet linjat vaikeuttavat monen lähiseudun asukkaan elämää. Täällä asuu paljon lapsiperheitä, jotka kulkevat bussilla lastenrattaiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 41 ei voi jatkaa Kannelmäkeen,koska siinä tapauksessa lassilalaiset jäisivät ilman suoraa yhteyttä mm. terveyskeskukseen ja Meilahden sairaaloille.

      Poista
    2. Jos nyt olen ymmärtänyt oikein, niin Kaustisentien pysäkiltä kulkee jatkossa busseja viiden minuutin välein. Joko 52 tai 56. Niillä kun jaksaisi matkustaa yhden pysäkinvälin Pelimannintielle, niin siellä vaihtaa sitten bussiin 40.

      Poista
  13. Kuninkaantammen suoran linjan puolesta vielä haluaisin taistella. Kaupunginosaa markkinoidaan autottomana ja parkkipaikkojen vähyyden vuoksi se myös käytännössä on sitä. (Parkkihalleissa hyvin rajatusti tilaa. Esimerkkinä talo, jossa on 17 autoa ilman paikkaa.) Kun rakennetaan tällä korvamerkinnälllä uusi alue, niin suoralle linjalle on todella painetta. Asukasmäärä tulee kasvamaan viiden vuoden sisällä melkein 4000:lla asukkaalla. Voisiko siirtymävaiheessa linjan 431 ajaa Perhekunnantien kautta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku ratkaisu Kuninkaantammen yhteyksille pitäisi ehdottomasti keksiä siihen asti, että uusi liittymä valmistuu. Yhteyksiin on nyt jo tyytymättömyyttä alueella, ja niitä ollaan nyt huonontamassa entisestään samalla, kun alueelle on muuttamassa tuhansia ihmisiä lähivuosina. Harmittaa ja ihmetyttää tosi paljon, että HSL ylenkatsoo aluetta. Palautevolyymi taitaa olla riittämätön, kun alueella ei vielä ole niin paljoa asukkaita. Lähivuosina turhautumisen ja palautteen määrä tulee räjähtämään, sen voin taata.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  14. Kuninkaantammeen soisi paremmat liikenneyhteydet. Itseäni on ko. alue kiinnostanut, mutta hitaan bussiyhteyden (= liikaa aikaa vievä työmatka) vuoksi olen jäänyt odottavalle kannalle. Näiden suunnitelmien valossa ei näköjään kannata katsella siltä suunnalta asuntoa ennen kuin eritasoliittymä rakentuu.

    VastaaPoista
  15. Aika ikävää, kuinka paljon matka-aika jo ennestään hitaalle keskusta - lassila välille tulee. Eikä pohjois-haagaan päättyvän linjan alkupaikan siirtäminen Kamppiin myöskään kuulosta hyvältä ratkaisulta. Todella huonosti otettu kommentit huomioon

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö Lassilasta mene jo juna 12 minuutissa keskustaan?

      Poista
  16. Jos 40:sta on tulossa runkolinja, kiinnostaisi tietää, onko reitin infralle suunnitteilla jotain muutoksia/parannuksia linjan nopeuttamiseksi? Esim risteykset, valot, töyssyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos kysymyksestäsi. Tässä vaiheessa emme osaa vielä tarkemmin kertoa, onko reitille mahdollista saada nykyistä parempia joukkoliikenne-etuuksia tai muita liikennettä sujuvoittavia toimenpiteitä. Jatkamme keskustelua asiasta Helsingin kaupungin liikennesuunnittelun kanssa. Linjan 40 reitillä on jo nykytilanteessa bussikaistat Mannerheimintiellä sekä liikennevaloetuuksia useissa risteyksissä.

      Poista
  17. Surullista, että Munkkivuoren perukoilta ei ole enää suoraa liityntälinjaa juna-asemalle Huopalahteen. Eikö 57 voisi mitenkään kulkea Ulvilantien kautta? Se on useimmiten Munkkivuoren ostarin jälkeen joka tapauksessa tyhjillään. Sillä pääsisi Ilmalan asemalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä olisi mielestäni ehdottomasti harkitsemisen arvoinen ehdotus, etenkin jos 33 osoittautuu käytännössä toimimattomaksi.

      Poista
  18. Kiitos, etttä Lassilan asukkkaita on kuunneltu. Tämä kuulostaa hyvältä kompromissilta.

    VastaaPoista
  19. Kiitän palautteiden huomioimisesta ja suunnitelluista muutoksista etenkin Lassilan kohdalla. Se että P-Haagan asemalta pääsee jatkossakin Haagan terveysaseman lähelle on tosi tärkeää joukkoliikenteen suurkäyttäjille, iäkkäämmille kansalaisille sekä lapsiperheille.

    Aiemmassa suunnitelmassa sinne ei olisi päässyt edes vaihdolla, kun linjoilla 54 ja uudella 40:llä ei olisi ollut yhteistä pysäkkiä, vaan olisi pitänyt kävellä Kaupintien päästä Näyttelijäntien päähän. (Niiden pikkubussien reiteistä ja aikatauluista en oikein päässyt selville.) Ei ongelma hyväjalkaiselle, mutta monille muille kyllä, kun vielä ottaa huomioon talvikelit.

    VastaaPoista
  20. Voisiko kuninkaantammen liikennettä palvella pidentämällä bussin 66 linja tunnelin läpi Paloheinästä pari pysäkinväliä Kuninkaantammen alueelle. Tulisi keskuspuiston aliytavalle tunnelillekin tehokkuutta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä hyvä idea!!!

      Poista
    2. Saisiko tähän linjan 66 ehdotukseen HSL:n edustajan kommentoimaan? Ehdotus on tullut useaan otteeseen esiin, mutta sitä ei ole blogiteksteissä huomioitu.

      Poista
    3. Tätä samaa (linjan 66 pidennys) on ehdotettu moneen otteeseen. Ei mitään kommenttia...
      Miksi ei tälle ”autottomalle” alueelle saada parempia yhteyksiä? Pelkää kehnonnusta on koko ajan luvassa...

      Poista
    4. Tämä olisi helppo ratkasu, sillä lepopaikka kuskeillekin onnjo kuninkaantammessa valmiiksi. Ja tämä ratkaisu tyydyttäisi hyvin monia, sitä paitsi vaikka joskus tulevaisuudessa meiltä Kuninkaaantammesta olisi toinenkin yhteys keskustaan, se kulkisi kaupungin toisella puolella, nyt tällö muutoksella saataisiin paremmqt yhteydet myös mm. metrolle sörnäisiin.
      HSL, eikö oikeasti kiinnosta vastata?!? Ei ole tumlut mitään kommenttia, vaikka tätä ehdotettu tosella useasti kun olette kysyneet mielipiteitä?!!!

      Poista
    5. Hei, ja kiitos kommenteistanne. Linjan 66 jatke edellyttäisi uutta päätepysäkkiä Kuninkaantammen alueelle eikä sellaista ole tiedossa ainakaan lähivuosina. Nykyinen linjan 43 päätepysäkki siirtyy linjan 52 käyttöön, mutta tila ei riitä kahden tiheästi liikennöivän linjan tarpeisiin.

      Linjan 66 reitin jatkaminen Paloheinästä Kuninkaantammeen kasvattaisi linjan 66 liikennöintikustannuksia arviolta noin 300 000-400 000 eurolla vuodessa. Jatke pidemmälle esimerkiksi Martinlaaksoon (missä mahdollisesti olisi tilaa päätepysäkille) kasvattaisi kustannuksia vähintään puolella miljoonalla eurolla vuodessa. Linja 66 ei kuitenkaan nopeuttaisi kuninkaantammelaisten matkaa keskustaan, koska matka-ajaksi muodostuisi n. 40 - 45 minuuttia eli lähes sama kuin nykyisin linjalla 43. Junaan Myyrmäessä tai Kannelmäessä vaihtaen matka-aika keskustaan on puolen tunnin luokkaa. Paloheinäntunnelin kautta liikennöi runkolinja 560 tiheällä vuorovälillä. Busseissa on Malmin länsipuolella hyvin tilaa Kuninkaantammen nykyisille ja tuleville asukkaille. 560 tarjoaa yhteyden useille Tuusulanväylää keskustan suuntaan kulkeville linjoille Yhdyskunnantien kohdalla ja lisäksi vaihtomahdollisuus on linjalle 66 Paloheinässä ja linjalle 67 Torpparinmäen kohdalla. Linjoilta 52 ja 560 on myös vaihtomahdollisuus Hämeenlinnanväylän tiheään bussiliikenteeseen.

      Eli yhteenvetona voisi sanoa, että 66:n jatke on periaatteessa mahdollinen sitten, kun linjalle on olemassa päätepysäkki. Jatkeesta koituu kuitenkin merkittäviä lisäkustannuksia, mikä edellyttää lisärahoitusta Helsingin kaupungilta. Lisärahoitusta edellyttävät myös monien muiden kasvavien asuinalueiden joukkoliikenneyhteydet, joten eri alueiden kesken joudutaan tekemään priorisointia. Etusijalla ovat luonnollisesti ne alueet, missä matkustajia on niin paljon, ettei joukkoliikenteen kapasiteetti ole riittävä.

      Poista
    6. Kiitos kun kommentoitte ehdotusta 66:n jatkamisesta Kuninkaantammeen. Sitähän on väläytelty näissä keskusteluissa vähän väliä. Tosiaan, tuota päätepysäkkiaspektia en esimerkiksi minä tullut aikaisemmin ajatelleeksi.

      Poista
    7. Vaihto 560 - 66 edellyttää reilun 100 metrin kävelyä pysäkiltä toiselle. Tuulessa ja tuiskussa ei niin mukavaa terveillekään, liikuntarajoitteisille aina hankalaa, ja vaikeaa myös reittiä ensimmäistä kertaa käyttäville. Sama teema toistuu muissakin Kuninkaantammen ja kanta-kaupungin välisissä tulevissa yhteyksissä (ennen liittymän valmistumista, yöliikenne poislukien). Aina tarvii vaihdon ja vaihto edellyttää kävelyä pysäkiltä toiselle - paitsi kaikkein pisin kiertoajelu 52 - 40.
      Vertailu matka-ajasta keskustaan tuntuu myös aika pahalta, kun aiheena oli liikenneyhteydet yleensä. Kyllä te varmasti itsekin ymmärrätte, että linja 66 palvelee yhteyksiä muillekin pysäkeille kuin Rautatientori, esimerkkinä jo mainittu metro Sörnäinen. (Ja lisäksi Reittioppaan mukaan 66 kyllä on päätepysäkiltä päätepysäkille reippaasti nopeampi linja kuin nykyinen 43, ja säilyisi selvästi nopeampana Kuninkaantammen jatkeen kanssakin)

      Poista
    8. Lisäyksenä edelliseen vastaukseen: Jos todella on niin että Helsingin kaupunki ei halua investoida yhden bussipysäkin pidentämiseen, vaikuttaa siltä että kaupunkia ei paljoa enää kiinnosta koko Kuninkaantammi, mikä on aika yllättävää kun kaavoitetuista tonteista valtaosa on vielä myymättä. Toivottavasti tästä ei sentään uutta Sipoonrantaa tule. Ja kyllä tämän luulisi heijastuvan myös muiden alueiden myyntiin ainakin jos tarpeeksi meteliä pidetään, sillä jos mainospuheiden "autoton kaupunginosa", "jalankulkukaupunki" tarkoittavatkin vaeltelua pysäkiltä toiselle joka matkalla, niin ihmiset alkavat suhtautua epäilevämmin muidenkin uusien alueiden brändäykseen.

      Poista
    9. Lisäisin tähän vielä, että linjan 66 jatkaminen Kuninkaantammeen ei palvelisi pelkästään Kuninkaantammesta keskustaan menijöitä (jolloin matka-aika junaan verrattuna pidempi), vaan myös itäiseen kantakaupunkiin (Vallila, Kallio, Sörnäinen jne) kulkevia.

      Poista
  21. Olen kyllä sitä mieltä, että linja 43 tulee säilyttää Kuninkaantammessa ainakin niin kauan kun uusi liittymä valmistuu ja 431 alkaa ajaa Kuninkaantammen kautta. Kuten moni on jo todennut, tämä on myös imagokysymys, koska aluetta markkinoidaan nimenomaan joukkoliikenteen varassa toimivana.

    VastaaPoista
  22. Näköjään kaikki kommentit koskien 43 linjaa on jätetty huomioimatta. Mikä noista linjoista palvelee kuninkaantammi- töölöö, ma-su aamusta aikaisesta ilta myöhään ???? Järkyttävää kun 43 poistetaan.

    VastaaPoista
  23. Vaihdoton yhteys Kuninkaantammesta keskustaan on toiveena myös aikana, jolloin 43 lopettaa ja uusi liittymä Hämeenlinnantieltä joskus (toivottavasti) valmistuu. Voisiko 431 ajaa Kuninkaantammen kautta? Matka-aika tuskin on pidempi kuin nyt esim. ruuhka-aikana, jolloin jono seisoo kehä I eteenpäin pohjoiseen. Pelkästään julkiselle liikenteelle rakennetulle tielle Hakuninmaalta Kuninkaantammeen tulisi myös enemmän käyttöä.

    VastaaPoista
  24. Voisiko linja 431 ajaa Hakuninmaan liittymän ja Kuninkaantammen kautta ennen kuin uusi liittymä Kuninkaantammeen rakennetaan?

    VastaaPoista
  25. Olen todella tyytyväinen siihen, että linja 431 tulee kulkemaan Kuninkaantammen kautta. Kiitos kun HSL on huomioinut toiveet bussin 431 kulkemisesta muinakin kuin ruuhka-aikoina arkisin (arkipäivät, illat, viikonloput). Myös yöbussi 431N tulee palvelemaan hienosti Kuninkaantammea. Kun otetaan huomioon poikittaislinjat 560 ja 52, tulevat Kuninkaantammen kulkuyhteydet olemaan hyvät. Toivon kuitenkin kovasti, että Kuninkaantammelle järjestettäisiin suora bussiyhteys Helsingin keskustaan väliaikaisesti bussin 43 lakkauttamisesta alkaen siihen asti, että liittymä Hämeenlinnanväylälle valmistuu. Tämä olisi tärkeää monesta eri syystä mutta erityisesti siksi, että Kuninkaantammen asukkaista suuri osa tulee olemaan julkisten yhteyksien varassa ottaen huomioon alueen kaavoitus (autoton kaupunginosa).

    VastaaPoista
  26. Kuninkaantammeen tarvittaisiin paremmat ratkaisut, kuin odottaa uuden liittymän valmistumista, mille ei ole vielä edes aikataulua. Kuninkaantammea rakennetaan ja ihmisiä muuttaa kokoajan lisää,joten myös toimiva julkinen liikenne tarvitaan. Kaikien yhteyksien vieminen vain juna-asemille on huonoa suunnittelua. Kaikki tarpeellinen ei aina sijaitse juna-asemien lähellä. Kuninkaantammi ei pääse alueena lunastamaan lupausta autottomana kaupunginosana, kun ei sieltä sitten oikeasti pääse liikkumaan ilman autoa.

    VastaaPoista
  27. Kuninkaantammi edelleen iso häviäjä tässä. Linja 43 tulisi säilyttää kunnes se uusi liittymä saadaan. Vaihto hidastaa matkaa entisestään eikä siinä auta tiheät vuorovälit kun silti voi vaihtopysäkillä joutua odottamaan kymmenen minuuttia. Junalla ei pääse joka paikkaan. Kaupunginosaa mainostetaan edelleen autottomana mutta autoja tulee olemaan todella paljon kun julkisilla liikkuminen tehdään niin vaikeaksi. Aivan uskomatonta toimintaa HSL:ltä.

    VastaaPoista
  28. Kyllä, suora yhteys Kuninkaantammesta keskustaan olisi suotavaa. Linjan 66 pidentäminen myös hyvä ehdotus. Hämeenlinnantietä toki menee suoria yhteyksiä, mutta sinne saakka eivät huonojalkaiset/lasten kanssa liikkuvat selviä.

    VastaaPoista
  29. Kiitos siitä, että 41 saa jäädä. Hienoa, että se menee Kamppiin. Vuorovälit saattavat olla hiukan liian pitkät.Ihmettelen kyllä miksi 40 ja 41 numerot ovat väärin päin, mutta ei se kai haitaa, jos bussilla pääsee perille. Se mikä bussin nimi on, runkolinja tai mikä vaan, ei ole kylläkään merkityksellistä muille kuin HSL:lle. Minua harmittaa linjojen 51 ja 63 lopettaminen. 51 on palvellut työmatkoilla joka päivä, 63:n pysäkki Nuijamiestentiellä on ollut mukavan lähellä. Mielestäni linjastosuunnitelma palvelee varsinkin Etelä-Haagan asukkaita, sinne menee useita busseja keskustasta. mutta P-Haagaan vain 41 ja 40. Juna sen verran kaukana, että ei ole eka vaihtoehto.

    VastaaPoista
  30. Kuninkaantammesta on oltava suora yhteys keskustaan, ilman välivuosia. Uusi asuinalue kuolee, mikäli julkinen liikenne ei toimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottoman samaa mieltä - Tämä asia oli esillä aiemmin tehdyissä kommenteissa, useissa niistä, kuitenkin palaute jätettiin huomioimatta.Linja 43 on säilytettävä siihen asti kunnes Kuninkaantammen liittymä valmistuu.

      Poista
  31. Toivoisin 33 kulkevan samaa reittiä molempiin suuntiin, silloin siitä olisi hyötyä myöäs Etelä-Haagan itäosissa asuville/asioiville. Linjalla pääsisi esimerkiksi Huopalahden asemalle jonne täältä on kuitenkin kävelymatkaa. Hyvin pettynyt olen kun uudessa suunnitelmassa Ruskeasuon lenkki on otettu pois. Näin meiltä on viety hyvä. yhteys vaihdolla keskustaan. (alueelta otettu jo pois bussi 63 ja 52 jolla tarpeellinen yhteys Maunula- Oulunkylä suuntaan) Ikävää kun suunnittelijat taipuivat huuto äänestykseen.Ratkaisematta on edelleen myös millä Etelä Haagan itäosasta mennään jatkossa Maunula- Oulunkylä suuntaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linjan 63 siirtäminen pois totutulta reitiltään on suuri menetys, koska se heikentää merkittävästi juuri poikittaisyhteyksiä välillä Etelä-Haaga-Pirkkola-Maunula-Länsi-Pakila-Paloheinä. Mielestäni tämä kuvastaa hyvin suunnittelijoiden irrallisuutta todellisuudesta ja heikkoa aluetuntemusta.

      Poista
  32. Mikä saatanan vittua (anteeksi kielenkäyttö mutta nyt on aivan pakko). Eli tässä on suunnitelmallisesti viety Haagan torin ja Palokaivon aukion seudulta kaikki yhteydet paitsi harveneva 40?! VITTU. 41 viedään pois, 52 viedään pois, 40 harvennetaan eikä palvele Kamppiin liikkujia. Munkkiniemeen (ja takaisin) ei enää pääse (33 menee ihan väärää reittiä ja sellaista aikaa jolloin sitä ei edes ketään palvele). Kuka helvetti tekee näitä suunnitelmia ja miten voi olla mahdollista että suunnittelussa ei huomioida että yksi alue jää nyt lähes ilman palveluja. VOI SAATANAN HSL.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja 63 viedään pois.

      Poista
    2. No voi saatanan vittu jos lukisit kunnolla niin huomaisit että 41 menee palokaivon aukiolta ja 40 kulkee jatkossa tiheämmin kuin nyt.

      Poista
    3. Tarvitaan 52 takaisin vanhalle reitilleen Munkkiniemen/Munkkivuoren sisällä sekä Etelähaagan sisällä. Ja Arabiaan. Ainoa hyvä ajatus sen kohdalla on että jatkaa Otaniemeen. Muut muutokset ovat järkyttävän huonot. Kuvitteleeko HSL että Haagasta ei matkusteta pohjoiseen suuntaan ollenkaan?!

      Poista
    4. Hei!

      Pidetään kielenkäyttö jatkossa asiallisena tai muuten joudumme poistamaan kommentteja ja pahimmillaan suljemme koko kommentoinnin.

      Poista
    5. Minunkaan mielestäni epäasiallinen kielenkäyttö ei ole hyväksyttävää käytöstä keskustelupalstoilla, mutta se vaikuttaa kuitenkin varsin pieneltä murheelta verrattuna tähän idioottimaiseen linjastosuunnitelmaan.

      Jo aikaisemmin esitetty linjastoluonnos olisi heikentänyt merkittävästi Etelä-Haagan liikenneyhteyksiä mm. Haagan torin seudulla, koska jäljelle olisi jäänyt vain yksi linja (40), (joka olisi sentään ollut tiheästi kulkeva ja riittävällä kalustolla liikennöitävä runkolinja).

      Nyt esitetty linjastosuunnitelma on selvä heikennys jopa linjastoluonnokseen verrattuna ja mielestäni jopa törkeämpää käytöstä, kuin pieni haistattelu. Alueelta karsitaan linjat 41, 52 ja 63, jotka kaikki korvataan yhdellä alun perin suunniteltua harvemmin liikennöitävällä linjalla 40. Eli meiltä poistetaan kaikki poikittaisyhteydet, yhteys Huopalahden asemalle sekä suora yhteys Kamppiin ja lisäksi harvennetaan merkittävästi myös keskustan suuntaan kulkevia vuoroja.

      On erittäin valitettavaa, että kaiken tämän kovasti markkinoidun kehittämisen lopputulos oli jopa pahimpia odotuksia huonompi.
      No, voimmehan aina olla onnellisia siitä että olemme saaneet kantaa kortemme kekoon näissä kustannustalkoissa, sillä näiden suunnitelmien luulisi jopa alittavan nykyisen kustannustason, jonka säilyttäminen oli kantavia teemoja suunnitelmien alkuvaiheessa.

      Poista
  33. Voisiko joku suunnittelija kertoa meille jotka asumme itäisessä Etelähaagassa miten jatkossa liikutaan:

    1. Tapanilaan?
    2. Kamppiin (kauppakeskus)
    3. Munkkiniemen aukiolle (kaukoliikenteen pikavuoropysäkit)

    Ja nimenomaan iltaisin ja viikonloppuiltaisin. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole suunnittelija, mutta Kamppiin pääsee monesta paikasta Etelä-Haagassa 41:llä. Jos sille on liian pitkä kävelymatka, niin matka on vaihdollinen.

      Munkkiniemen aukiolle pääsee 52:lla, se ei vaan jatkossa kierrä Etelä-Haagassa pidempää lenkkiä.

      Tapanila on vähän kinkkisempi, 550:lla pääsee ainakin vaihtamaan johonkin, joka sinne kulkee.

      Poista
    2. Jos asut Etelä-Haagassa torin tienoilla tai Tunnelitien tienoolla tai Palokaivon aukion tienoolla niin et enää pääse Munkkiniemeen bussilla. Linja 33 on susi, se ei vie Munkkiniemen aukiolle ja sen liikkumisajat eivät palvele kun aitiyslomalaisia tai eläkeläisiä. Tuo linja 52 muutos on kyllä aivan järkyttävän huono meille Haagalaisille. Tuon linjan 33 reittä olisi muutettava Munkkiniemessä niin että se koukkaa Munkkiniemen aukion kautta, ja sen ajoajat muutettava niin että kulkee tarpeeksi tiheästi koko päivän ja illan kaikki viikonpäivät.

      Poista
    3. Hei, ja kiitos kommenteistanne. Palokaivon aukion tienoolta ei tosiaan uudessa linjastossa ole yhteyttä Munkkiniemen pikavuoropysäkille, mutta samat länsisuunnan pikavuorot pysähtyvät myös Meilahdessa ja/tai kisahallilla, jolloin ne ovat hyvin saavutettavissa runkolinjalla 40 tiheällä vuorovälillä myös iltaisin ja viikonloppuisin.

      Etelä-Haagasta Kamppiin yhteyksiä tarjoavat linjat 37, 41 ja 42.

      Tapanilaan voi matkustaa esimerkiksi näin: ensin runkolinjalla 40 Eliel Saarisen tielle, sitten runkolinjalla 550 Oulunkylän asemalle ja loppumatka junalla. Vaihtoehtoisesti runkolinjalta 40 voi vaihtaa Näyttelijäntien pohjoispäässä linjalle 54, jolla pääsee Pukinmäen asemalle ja sieltä edelleen loppumatka junalla.

      Poista
    4. Ihanko tosissanne te tuollaisia ihan älyttömiä kahden vaihdon yhteyksiä tarjoatte? Tuollainen liikennevälineiden jatkuva vaihtaminen vie mielttömän määrän aikaa päivästä hukkaan räntäsateessa pysäkillä kököttäen sen touhun inhottavuudesta puhumattakaan...

      Poista
    5. Älkää sentään viitsikö valehdella päin naamaa. Etelä-Haagan keskeltä poistetaan juuri se ainoa Kamppiin menevä linja(41) ja siirretään sekin kulkemaan alueen reunoille, missä nämä mainitut linjat 37 ja 42 jo kulkevat.

      Poista
  34. Minä kuulin että yksi suunnittelijoista asuu Munkkiniemessä ja ainoa tavoite on ollut että sieltä hänen kotitalon edestä pääsee Kaareen suoraan, muusta ei väliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä tämä koko rulianssi lähti... Eikä pitäisi olla niin etteivät alueella asuvat pääsisi vaikuttamaan omaan alueensa ratkaisuihin?

      Poista
    2. Varmaa tietoa tälläinen "Minä kuulin".

      Poista
    3. On se varma tieto kun kyseinen henkilö sen itse kertoi, ja oli kertonut sen aika monelle.

      Poista
    4. Hei, ja kiitos kommenteistanne. HSL:n hallitus päätti linjan 52 reittimuutoksesta osana Helsingin poikittaislinjaston kehittämissuunnitelmaa viime keväänä. Ennen suunnittelutyön aloittamista selvitimme liikkumiskyselyn avulla helsinkiläisten liikkumistarpeita, ja tässä yhteydessä nousi selvästi esiin tarve parantaa yhteyksiä niin Munkinseudulta kuin Pohjois-Haagan ja Kannelmäen alueelta Huopalahden asemalle. Samaan käytävään osuivat myös monet toiveet työ-, asiointi- ja koulumatkayhteyksistä. Esimerkiksi Haagan ja Kannelmäen alueelta käydään koulua Munkkiniemessä ja vastaavasti Munkinseudulta tulee oppilaita useisiin Haagan kouluihin. Tässä Haagan linjastosuunnitelmassa linjaa 52 vielä jatkokehitettiin siten, että sen reittiä jatkettiin Kannelmäestä Hakuninmaan kautta Kuninkaantammeen, jolloin yksi tiheällä 10 minuutin vuorovälillä kulkeva linja palvelee varsin laajasti luoteisen ja läntisen Helsingin asukkaiden liikkumistarpeita useilla eri tärkeinä pidetyillä yhteysväleillä.

      Poista
    5. Höpö höpö, ette kuitenkaan huomioineet mitenkään Etelä-Haagan asukkaiden liikkumiskyselyyn antamia vastauksia, koska karsitte lähes kaikki poikittais- ja pitkittäisyhteydet Matkamiehentien, Haagan torin, Kauppalantien ja Palokaivon aukion alueilta.

      Poista
  35. Ihan tervetulleita muutoksia, erityisesti esitetty 41 sekä 42:n reitin säilyminen Kannelmäessä. Sen sijaan 33 reitistä on tulossa todella sekava ja epäkäytännöllinen. Pidän tärkeänä, että linja palvelisi Haagan itäosaa, mutta nyt esitetty reittimuutos ei tee sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Terveyskeskuksen parkkipaikka on usein tupaten täynnä eli huono ratkaisu "päätepysäkiksi". Toivottavasti 33 saataisiin huomattavasti selkämpi linjaus ja olisi tietysti hyvä, jos linja voisi palvella myös Teuvo Pakkalan tien seutua.

    VastaaPoista
  36. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  37. Villi ehdotus: linja 33 kulkisi aikaisemman suunnitelman mukaisesti Tarvon j Ruskeasuon välillä, mutta toisenlaista reittiä.

    Munkkivuoresta Ulvilantien lenkin jälkeen linja kulkisi reittiä Huopalahdentie - Eliel Saarisen tie (tunnelia pitkin) - Nuijamiestentie - Matkamiehentie - Ruskeasuo. Ruskeasuolta lähdettäessä tietysti Matkamiehentielle Haagan torin kautta liikennejärjestelyistä johtuen.

    Tämän ehdotuksen myötä linjalla olisi useampia funktioita. Tuskin alun perinkään oli tarkoitus, että linjalla olisi tarkoitus matkustaa päästä päähän.

    Listaan alle hyvät puolet:

    + tarjoaa Munkkiniemen ja Munkkivuoren perämetsistä todella kätevän yhteyden junalle Huopalahden asemalle (ei päällekkäisyyttä 52:n kanssa)
    + säilyttää Teuvo Pakkalan tien pysäkillä joukkoliikennetason ja voisi tarjota vanhusten toivoman yhteyden sekä terveyskeskukseen että Riistavuoreen. Ylimääräinen pysäkki pikkubussille Isonnevankujan tienhaaraan tuskin lienee ylivoimainen ponnistus?
    + tarjoaa nopeahkon yhteyden Huopalahden juna-asemalta Haaga-Helian kampukselle
    + tarjoaa Etelä-Haagan itäosista muutenkin kätevän yhteyden Huopalahden juna-asemalle
    + toimii hyvin myös syöttöliikenteenä Etelä-Haagan itäosista Mannerheimintielle keskustaan suuntaaville busseille. Vaihtoyhteys Ruskeasuon varikon pysäkillä.

    Eliel Saarisen tien joukkoliikennetunnelissa toki liikenteen määrä lisääntyy, mutta joukkoliikennettä vartenhan se on aikoinaan rakennettu. Pienkalustolla liikennöivä linja tuskin luo tarpeetonta päällekkäisyyttä raide-Jokerin ja 52:n kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea korvaantuisi linja 63 reittikin paremmin. Linja 52 nykyinen reitti pitäisi myös korvata voisiko se linja 33 mennä linja 52 reittiä pitkin Hämeenlinnanväylälle asti sitten mennä 63 reittiä Ruskeasuolle asti.

      Poista
    2. Näin korvaantuisi linja 52 reitti , josta on hyvä vaihdot Eliel saarisen tien liikenneympyrässä ja linja hämeenlinnanväylätä pääsis linja 63 reitin matkustajat Ruskeasuolle, josta runkolinjoille hyvät vaihdot.

      Poista
  38. Mun mielestä Vihdintien varteen pitäisi rakentaa uusi pysäkki, Ruskeasuon varikko, jossa pysähtyisi runkolinja 40 sekä itään vievät poikittaislinjat. Kamppiin vietiin linjoihin voi vaihtaa vaikka Ruskeasuon pysäkillä, mutta itään vieviin linjoihin on todella hankalaa vaihtaa Ruskeasuon varikolla. Tuo itään vievien poikittaislinjojen Ruskeasuon varikon pysäkki on muutenkin todella hankalassa paikassa. Näin itäänpäin vievä poikittaisliikenne 57 ja 59 avautuisi Haagan sekä Kannelmäen asukkaille aivan uudella tavalla. Nyt vaihtopysäkkiä pystyy käyttämään, kun tulee 57 tai 59 idästä, muttei sinne mentäessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomainen idea, mutta voi olla vaikea käytännössä toteuttaa, koska Vihdintieltä kääntyy kaksi kaistaa Manskulle. 57 ja 59 voi olla aika haastavaa ruuhka-aikana ylittää kaksi kaistaa päästäkseen oikealle kaistalle. Ruskeasuon varikon pysäkiltä toiselle pääsee onneksi kuitenkin sentään alikulkua pitkin Manskun ali, vaikkei se kieltämättä mikään kaikkein sujuvin juttu olekaan.

      Poista
  39. Kuninkaantammen tilannetta ei saa huonontaa, sillä alueelle rakentuu v. 2019 lopussa ja v. 2020 alussa jälleen isoja asuntokokonaisuuksia eli lisää julkisen liikenteen käyttäjiä. Ehdotukset, joihin HSL:n edustajan kommentointia toivoisin:

    - Linjan 66 jatko Paloheinän majalta tunnelin läpi Taidemaalarinkadun pysäkille asti.
    - Linjaa 431 voisi ajaa Hakuninmaan (Perhekunnantietä) läpi Kuninkaantammeen, kunnes uusi eritasoliittymä valmistuu, jotta suora yhteys keskustaan säilyisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme muuttamassa juuri Kuninkaantammeen ilman autoa ja silloin kun teimme muuttopäätöksen yksi vaikuttava tekijä ole suora bussiyhteys keskustaan. Olen samaa mieltä tilannetta ei saa huonontaa edes väliaikaisesti, ehdotus linjan 431 olisi hyvä ratkaisu.

      Poista
    2. Linja 66 jatko olisi hyvä pääsis sörnäisiin ja muualle sinne varrelle. !!! Hsl ei oikein halua suoria yhteyksiä tänne Kuninkaantammeen , 560 jatkaminen Matinkylään asti , olisi helpottanut arkeamme myös olisi päässyt Leppävaaraan suoraan.

      Poista
    3. 66 Kuninkaantammeen olisi kieltämättä hyvä idea. Reitti pitenisi nykyisestä vain n. 5 minuuttia per sivu. Tai vaikka edes osa vuoroista voisi jatkaa Paloheinän majalta Kuninkaantammeen, esim. linjatunnuksella 66A. 66 voisi liikennöidä Kuninkaantammeen edelleen silloinkin, kun 431 aloittaa. Vaikka linjojen päätepysäkit ovat verrattain lähekkäin (Eliel ja Rautatientori), ne palvelisivat kuitenkin hyvin pitkälti eri tarpeita: 431 tarjoaa yhteyden Mannerheimintielle ja 66 tarjoaisi kätevän yhteyden esimerkiksi Mäkelänkadun seudulle ja Sörnäisiin. Kalliilla hinnalla rakennettu Paloheinätunneli saisi täten enemmän käyttöä. Ei tulisi edes turhaa päällekkäisyyttä, vaikka tunnelia pitkin kulkisi kaksi linjaa. 560 kun kulkee Koillis- ja Itä-Helsinkiin, 66 taas Pitkänsillan takaiseen kantakaupunkiin.

      Toki Kuninkaantammessa liikennöisi silloin monta linjaa (52, 66, 431 ja 560), mutta jos kaupunginosa on oikein brändätty "autottomaksi kaupunginosaksi", niin tuskinpa sellaisessa voi olla liian paljon joukkoliikennettä.

      Poista
  40. 41 olisi voitu korvata linja 37 rinnakkaislinjana 37 eli olisi 41 jatkaa myyrmäkeen Pohjoishaagan asemalta rinnakaislinjana 37A. pääsis Haagasta Konalaan ja pystyisi myös vaihtamaan 315, jolla pääsis variston kauppalueelle. Hsl olisi voinut jättää yhden linjan Variston kauppaalueen läpi vantaankosken asemalle , näin konalasta ja vihditien varresta pääsisi kätevästi huonekalu ja erikois kaupoihin. mutta ette ajattelette Varisto on meidän lähin "sisustus,huonekalu ja erikoiskaupan alue.

    VastaaPoista
  41. Vaihdoton yhtets (Linja 43 ?)Kuninkaantammeen säilytettävä siihen asti kun 431 alkaa ajaa Kuninkaantammen kautta. Jos siis tavoite on vähenää yksityisautoilua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ehkä ois järkevää väliaikanen nopeampi linja siks aikaa , kunnes liitymä valmistuu.

      Poista
  42. linja 33 63 reittiä pitkin ihan Hämeenlinnanväylälle sieltä Pirkkolaan asti. Ruskeasuo reitti oli hieno myös!

    VastaaPoista
  43. tuota linja 41 ei olisi tarvinnut perustaan , jos linja 40 olisi mennyt Kamppiin Meilahden kautta ja linja 33 olisi kulkenut joka päivä yhtä myöhään kuin linja 41 on nyt kulkenut. Linja 33 tuota 41 reittiä mitä tuossa kartassa menee Eteleä Haagan ja Riistavuoren kautta Rukeasuolle tai Meilahteen.

    VastaaPoista
  44. Moi.
    Muutamia muutosehdotuksi Kuninkaantammen kasvavan ja "autottoman" kaupunginosan kannalta:
    - linja 431 tulisi kulkea Hakuninmaan kautta Kuninkaantammeen kunnes uusi Kuninkaantammen liittymä valmistuu vuosien päästä. Näin myös heikommin liikkuvat voivat käyttää linjaa. Lisäksi 60 minuutin vuoroväli on aivan liian suuri. Vähintään 30 minuutin välein myös viikonloppuna.
    - linjan 66 jatko Kuninkaantammen avaisi uusia mahdollisuuksia käyttää mm. Käpylän asemaa ja raidejokeria. Onko tätä edes harkittu ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos ehdotuksistasi. Jos meillä olisi pari miljoonaa ylimääräistä rahaa per vuosi niin tuollaisia parannuksia varmasti harkitsisimme. Mutta kun sitä ylimääräistä rahaa ei ole tiedossa, niin olemme pyrkineet suunnittelemaan Kuninkaantammen yhteydet sellaisiksi, että alueelta on muutamien solmupisteiden kautta varsin hyvät yhteydet eri puolille seutua. Esimerkiksi Myyrmäen asemalta on kehäradan junilla hyvät yhteydet keskustaan, Pasilaan ja lentoasemalle. Malmilta puolelta pääsee vaikkapa Tikkurilaan. Huopalahden asemalta (jonne pääsee Kuninkaantammesta 52:lla) on kätevä yhteys muun muassa Leppävaaraan.

      Poista
    2. Mikä järki on hirvittävän kalliilla paloheinän tunnelilla jota liikennöi vain yksi linja? Minkä vuoksi 66 ei voisi kulkea kuninkaantammesta ja miksei näihin kysymyksiin kyseisestä linjasta vastata?

      Poista
    3. Hei, ja kiitos kommentistasi. Tähän on jo vastattu tuolla hieman ylempänä blogikommenteissa, mutta tässä vielä uudelleen:

      Linjan 66 jatke edellyttäisi uutta päätepysäkkiä Kuninkaantammen alueelle eikä sellaista ole tiedossa ainakaan lähivuosina. Nykyinen linjan 43 päätepysäkki siirtyy linjan 52 käyttöön, mutta tila ei riitä kahden tiheästi liikennöivän linjan tarpeisiin.

      Linjan 66 reitin jatkaminen Paloheinästä Kuninkaantammeen kasvattaisi linjan 66 liikennöintikustannuksia arviolta noin 300 000-400 000 eurolla vuodessa. Jatke pidemmälle esimerkiksi Martinlaaksoon (missä mahdollisesti olisi tilaa päätepysäkille) kasvattaisi kustannuksia vähintään puolella miljoonalla eurolla vuodessa. Linja 66 ei kuitenkaan nopeuttaisi kuninkaantammelaisten matkaa keskustaan, koska matka-ajaksi muodostuisi n. 40 - 45 minuuttia eli lähes sama kuin nykyisin linjalla 43. Junaan Myyrmäessä tai Kannelmäessä vaihtaen matka-aika keskustaan on puolen tunnin luokkaa. Paloheinäntunnelin kautta liikennöi runkolinja 560 tiheällä vuorovälillä. Busseissa on Malmin länsipuolella hyvin tilaa Kuninkaantammen nykyisille ja tuleville asukkaille. 560 tarjoaa yhteyden useille Tuusulanväylää keskustan suuntaan kulkeville linjoille Yhdyskunnantien kohdalla ja lisäksi vaihtomahdollisuus on linjalle 66 Paloheinässä ja linjalle 67 Torpparinmäen kohdalla. Linjoilta 52 ja 560 on myös vaihtomahdollisuus Hämeenlinnanväylän tiheään bussiliikenteeseen.

      Eli yhteenvetona voisi sanoa, että 66:n jatke on periaatteessa mahdollinen sitten, kun linjalle on olemassa päätepysäkki. Jatkeesta koituu kuitenkin merkittäviä lisäkustannuksia, mikä edellyttää lisärahoitusta Helsingin kaupungilta. Lisärahoitusta edellyttävät myös monien muiden kasvavien asuinalueiden joukkoliikenneyhteydet, joten eri alueiden kesken joudutaan tekemään priorisointia. Etusijalla ovat luonnollisesti ne alueet, missä matkustajia on niin paljon, ettei joukkoliikenteen kapasiteetti ole riittävä.
      Poista

      Poista
    4. Onhan Pitkäkoskenmajalle tulossa päätepysäkki ? joten alueelle on olisi kaksi päätepysäkki mahdolisuutta. Pitää ottaa huomioon kuninkaantammen koko alue eikä kuninkaantammen nkyistä. Paletinkierron alue ja Pitkäkoskemajan alue , joiden matkustaminen keskustaan muuttu vaihdoliseksi tulevaisuudesaa , eikä siten myös houkutele uusia asukkaita joukkolikenteen pariin, vaan auton. eikö olisi hyvä luopua runkolinjasta 40. tehdän linjat 41 ja 43 ainoastaan. linjan 43 Kuninkaantammi- Hakuninmaa - Kannelmäki- Hämeenlinnanväylä- Kamppi/Elielin aukio. Linjan 41 reitti. kuten tuossa esitätte. Linja 33 palvelemaan Haagantori alueelta - Ruskeasuolle joka päivä kulkemaan.

      Poista
  45. Kannattaako tänne enää kommentoida, kun kukaan ei vastaa Kuninkaantammen asukkaiden asiallisiin ja perusteltuihin ehdotuksiin?

    VastaaPoista
  46. Kiitos ja kumarrus. Tulipa hyvä mieli, kun linjan 41 osalta asukkaita on kuultu. Tulisipa vielä aikaisemmin voimaan kuin elokuussa 2021, mutta se on varmaan jo liikaa toivottu :) nim. Iloinen ja onnellinen erityisesti lasten puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kumarrus toisille on pyllistys toisille. Jo kartalta näkee, kuinka absurdi on linjalle 41 suunniteltu kiertoreitti Haagan liikenneympyrän ja Vihdintien kautta. Tämä sotii mielestäni HSL:n omia suunnitteluperiaatteita vastaan, koska suunnittelun tavoitteena oli muodostaa yksinkertaisempi linjasto. Tämä lenkki pidentää varmasti reitin ajoaikaa vaikka moni toivoi suorempia yhteyksiä ilma kiertelyitä. Lisäksi se poistaa vilkaan Haagan torin pysäkin linjan 41 reitiltä. Vihdintien pysäkkillä tulee kulkemaan jo 37 kamppiin, sekä runkolinjat 200 ja 300 Elielinaukiolle ja lisäksi poikittainen runkolinja 52, joten on outoa, että sinne tarvitaan vielä yksi suora linja Kamppiin.

      Poista
  47. Kun lukee kommentteja, tulee fiilis, että Kuninkaantammen pitäisi saada oma pikku bloginsa. Alue, jota tässä käsitellään, on hyvin laaja, Kuninkaantammi on aivan alueen laidalla, eikä keskiössä, mutta tuntuu, että sen alueen liikenteestä olisi paljon keskusteltavaa.

    On hieno juttu, että 560 kulkee alueen läpi, ja että sillä pääsee Myyrmäkeen juna-asemalle jne, ja myös itään, ja myös todella hienoa, että 52 pidennetään kulkemaan alueelle. Mutta ymmärrettävästi vaikutta siltä, että Kuninkaantammen asukkaat kokevat, ettei tämä ihan riitä. Tähän asti on alueelle kulkenut linja 43, joka on ollut hidas ja mutkitteleva, mutta kuitenkin säännöllisesti kulkeva keskustaan vievä suora linja. Poikittaislinjojen sekä juna-asemalle vievien linjojen lisäksi on kyllä hyvin ymmärrettävää, että Kuninkaantammelaiset haluavat suoran linjan. 431-linjan kulku alueen läpi suoraan uutta ramppia H-väylälle kuulostaa todella hyvältä, mutta rampin rakentaminen on jossakin sumun peitossa.

    Kun alue kerran, näköjään, on mainostettu autottomana julkiseen liikenteen pohjautuvana alueena on hyvin ymmärrettävää, että alueen asukkaat haluaisivat vähän enemmän tietoa. Muiden alueiden osalta on ainakin osittain vastattu kysymyksiin täällä, mutta Kuninkaantammen osalta tuntuu olevan suuri määrä kysymysmerkkejä myös tässä vaiheessa.

    Toivon alueen asukkaiden puolesta, että näihin tulisi vastausta!

    Terveisin Etelä-Haagasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin kirjoitettu, juuri näin! Tuntuu, että Kuninkaantammen haasteellista sijaintia, suunniteltua imagoa (autottomuus) ja kasvavaa asukasmäärää oteta suunnittelussa huomioon. Alkuperäisiin suunnitelmiin tuli paljon kommentteja 43:n hitaudesta, ja ilmeisesti nämä otettiin huomioon poistamalla linja ja korvaamalla se vain osittain. Tuskin juuri kukaan k-tammelainen olisi halunnut ko. linjaan muutoksia, jos olisi ollut tiedossa, että siinä skenaariossa menetetään suora keskustayhteys moneksi vuodeksi. :(

      Poista
    2. Hei, ja kiitos kommenteistanne. Tämän suunnitelman myötä Kuninkaantammea palvelevien bussivuorojen määrä kasvaa merkittävästi erityisesti ruuhka-aikojen ulkopuolella, mikä helpottaa liikkumista muun muassa vuorotyötä tekevien näkökulmasta sekä vapaa-ajan matkoilla. Linjat 52 ja 560 mahdollistavat hyvät yhteydet raideliikenteeseen sekä muun muassa tulevalle runkolinjalle 400 (Elielinaukio-Myyrmäki-Martinlaakso-Vantaankoski).

      Poista
    3. ei se riitä hsl tarjoaan vaan ainostaan vaihdollisia yhteyksiä , kun vaihdot eivät oikeasti toteudu!!esim. reittiopas sovellus ja pysäkkiaikataulut eivät pidä aina paikkaansa. ainoastaan jos vuoroväli on 5 min junalla ja runkolinjalla 400.

      Poista
    4. HSL: Ei kai 52 + 560 + 431N kovin merkittävästi lisää Kuninkaantammea palvelevien bussivuorojen määrää nykyiseen 43 + 560 -liikennöintiin nähden? Kovin paljon tunnutaan laskevan sen tulevan liittymän varaan. Jos se on valmis kun 43 lopetetaan, homma varmaan menee ihan ok, mutta ainakaan julkisesti ei ole mitään optimismia herättäviä tietoja tuosta kuulunut.

      Kovasti tunnutaan vaihtoyhteyksiä suunnittelussa glorifioitavan, vaikka ainakin monet netissä mesoavat ihmiset vannovat suorien yhteyksien nimeen. Mutta pakko kai se on luottaa suunnittelijoiden olevan tässä ihmisten ja liikenteen sujuvuuden pulssilla. Itse istun mieluummin vaikkapa 40 minuuttia yhdessä bussissa kuin 30-35 minuuttia bussissa ja junassa, koska voin tuon yhtämittaisen matkan paremmin keskittyä vaikka kirjaan tai podcastiin. Mummelit, pappelit ja lasten kanssa matkustavat luultavasti tekisivät mieluummin samoin.

      Poista
    5. Uudessa suunnitelmassa varmaan vaihdolliset yhteydet on suunniteltu toimivammiksi, mutta se mitä me toivomme, olisi vaihdoton yhteys keskustaan. Paljon mieluummin esim. laitan lapsen istumaan hitaampaan bussiin kuin että hänen täytyisi odotella ja vaihtaa Myyrmäen asemalla illalla bussiin. En itsekään mielelläni ole juna-asemilla iltaisin.

      Poista
    6. Juuri noin. Niillä asemilla, kuten Myyrmäessä ei todellakaan huvita olla ilta-aikaan. On sellaista peikkoa liikenteessä, että ei mitään väliä...

      Poista
  48. Tulevana Kuninkaantammelaisena olen pitkälti samaa mieltä kaikkien aluetta koskevien kommenttien kanssa, vaikkakin vaihtoihin tottuneena alustavasti pidän vaihdosta 52 -> 43 tiheämmästä vuorovälistä johtuen. Toivon toki vaihdotonta yhteyttä jo ennen rampin valmistumista ja/tai 66:n jatkoa. Siltä varalta että nämä eivät onnistu: voisiko edes vaihdollisen yhteyden keskustaan (nopeimmat vaihtobussit 42 ja 400) pyrkiä saamaan mahdollisimman mukaviksi sekä aikataulujen että itse pysäkkien suhteen: katokset kaikille pysäkeille jotka voivat vaihtoa palvella (outoa että tämä pitää edes kirjoittaa), ja mikäli mahdollista niin 52:n pysäkkejä lähemmäksi Hämeenlinnanväylää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulipas viestini ensimmäisestä virkkeestä epäselvä. Tarkoitin kirjoittaa että alustavasti suhtaudun positiivisesti Kuninkaantammea koskevaan muutokseen, jossa 43 lopettaa ja 52 tulee tilalle - vain ja ainoastaan sen takia, että 52:n vuoroväli on siedettävän tiheä niin että siihen voi vaihtaa paluumatkalla Kuninkaantammeen.

      Poista
    2. Hei, ja kiitos kommentistasi. Pyrimme edistämään vaihtopysäkkijärjestelyitä Kaarelantien kohdalla, mutta pysäkkien siirtäminen nykyistä lähemmäs Hämeenlinnanväylän bussipysäkkejä ei välttämättä ole mahdollista. Katosten osalta rakentamismahdollisuus riippuu muun muassa pysäkin odotustilan mitoituksesta.

      Runkolinjan 400 ja runkolinjan 560 välillä vaihdon voi aikanaan tehdä Kaivokselassa pysäkillä Vaskivuori, missä on katos ja vierestä löytyy palveluitakin.

      Poista
    3. Jos Vaskivuoresta tulee päivittäinen vaihtopysäkkiPARI, niin siellä tulee kyllä ennen pitää jäätyä (tai heittäydyttyä) auton alle...

      Poista
  49. Hsl teidän pitää kokeilla itse, ennen kun suunnittelette näitä vaihtoja. toimiiko ne oikeasti!! SE ei riitä ikinä että, laskimienne mukaan se olisi vaihtoehto ja säästöjä saisitte! Ottakaa mukaan suunnitelijoiksi sellaisia , jotka kulkevat joka päivä noilla linjoilla.

    VastaaPoista
  50. Näin Kuninkaantammessa vuoden asuneena en voi kuin ihmetellä miten vahvasti ajetaan yhtä aluetta hyvin palvelevaa linjaa alas. Aluehan on kuuluisa hyvin toimivista kulkuyhteyksistään, mutta suunta näyttää olevan muuttumaan päin. Tietysti säästöjä pitää saada, mutta onko kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä niitä haettava. Edetään ikään kuin väärinpäin siinä suhteessa, että kun alue kasvaa ja julkisten käyttäjien määrä samassa suhteessa niin palvelevien linjojen määrä vähenee tai heikkenee ja hajaantuu, kun pakotetaan vaihtoihin pitkin poikin pitäjää ja osin naapuripitäjääkin. Ymmärrän linjan 43 lopettamisen siinä kohdin,kun se kuuluisa alueen oma liittymä on valmis, ja ne uudet tätä aluetta palvelevat linjat käytössä, mutta en ennen sitä. Elämä on muutenkin hektistä niin alkaa risoa se, että meni minne tahansa julkisilla niin yhdellä kulkuneuvolla ei meinaa päästä ellei hanki omaa autoa. Vaihdot suunnataan kovasti raiteille, vaikka junat ovat nykyisin aikataulujen suhteen enemmän kuin epävarmoja eikä niillä pääse joka paikkaan siinä määrin kuin busseilla, ja vaikka bussissa on monen mielestä mukavampi körötellä. Itse käyn töissä isolla kirkolla ja Espoon Perkkaalla, harrastukset vievät ympäriinsä pk-seutua (ja valtakuntaa) ja postilähetykset noudan tällä hetkellä kuudesta eri pisteestä kodista katsottuna 5 kilometrin säteellä suuntiinsa. Bussit on elämässäni nykyisin keskeisessä asemassa. Käytän mielelläni bussia, jos vain voin ja aina kun mahdollista palaan isolta kirkolta bussilla 43, koska sillä on päässyt lähelle kotia ilman yhden yhtäkään vaihtoa (Ja linja kulkee varsin mainiosti aikaisesta aamusta yömyöhäiseen). Matkaan kuluva aika ei ole se juttu vaan nimenomaan se, että ei tarvitse hyppiä kulkuneuvossa toiseen ja kävellä/juosta vaihtopysäkiltä toiselle parhaassa tapauksessa kolmesti yhteen suuntaan mennessä. Töihin Perkkaalle mennessäni käytän 3 eri bussia tai vaihtoehtoisesti bussi-juna-juna-bussi yhdistelmää suuntaansa riippuen siitä miten ensimmäinen bussi (560) on aikataulussaan. Aikaa kuluu 55min-75min oli yhdistelmä mikä tahansa. Isolle kirkolle suunnatessani hyppään joko bussiin 43 tai bussiin 560-66 tai 560-600 bussit Tuusulan väylältä ja matka-aika on 50min-60min riippuen siitä jäänkö Kurvissa pois vai myöhemmin. Ja sitten kauppakassien ja postilähetysten kotiin kantaminen... Kyllä siinä miettii tovin, että miten lähelle kotia kantamustensa kanssa pääsee ja valinta suora linja vai vaihdollinen, on aika helppo. En ensisijaisesti tässä kohdin valitse nopeinta linjaa, jossa pysäkiltä kotiin on liki kilometri 150 metrin sijaan. Toki molempia, sekä ruokaa että postilähetyksiä, saa kotiinsa asti, mutta ongelmana on yleensä se, että en ole toimitusaikojen puitteissa kotona. Valintoja toki nämäkin. Kuten se, että en ole pk-seudulla asuessani kokenut montaakaan kertaa tarvetta hankkia omaa autoa. Ja kun ollaan huolissaan linjoista, joilla on penkkejä tyhjänä niin ei ne täyty, jos käyttäminen/kyytiin hyppääminen tehdään hankalaksi, aikataulua harvennetaan tai linja lopetetaan. Penkit täyttyy, kun linjalla liikennevälineet rullaa ja vaihdot ja niiden väliset siirtymiset on jouhevia ja minimissä. Kun on alueelle kerran rakennettu julkisia varten väylää ja tunnelia niin mikä estää hyödyntämästä niitä. Tuskin niitä on aikanaan rakennettu koristeiksi.... Silvolan liikenneympyrän tietämille Kuninkaantammenkierron alkupäähän saanee yhden päättärin tuon saman tien varrella lähempänä Kuninkaantammea olevan lisäksi (en tosin ole suunnittelija, mutta huutelen käyttäjänä ja toivon huutoni välittyvän päättäjille), jos tarvitaan esim. 43:lle ja 66:lle omansa. Tällä alueellahan asukkaat eivät suinkaan ole vähenemässä vaan asukasmäärä kasvaa...

    VastaaPoista
  51. Miksi Haagan torin seudun asukkaita kohdellaan näin törkeästi?

    Jo linjastoluonnokseen perehtyessäni olin varsin pettynyt, koska alueelta oltiin karsimassa kokonaan kahta linjaa (41 ja 63), (eli suorat yhteydet Kampin ja Huopalahden aseman sekä Pirkkolan, Maunulan ja Pakilan suuntiin). Lisäksi (huomattavasti hankalamman kulkuyhteyden päässä sijaisevan) Kivihaan pysäkinkin vuoroja oltiin vähentämässä.
    Positiivisena ihmisenä ajattelin kuitenkin, että näistäkin muutoksista kyllä selvitään, koska ainoan jäljelle jäävän linjan 40 vuoroja oltiin merkittävästi tihentämässä ja Kivihaan pysäkiltäkin pääsisi Kamppiin entistä tiheämmin kulkevalla linjalla 42.

    Nyt tätä muokattua linjastosuunnitelmaa lukiessani olen suorastaan tyrmistynyt. Kaiken vuorovaikutuksen ja annettujen palautteiden jälkeen Haagan torin seudun yhteyksiä päätettiin sitten heikentää vielä entisestään harventamalla jo suunniteltujen tiheästi kulkevien linjojen vuoroja.

    Herättääkin suurta ihmetystä, että Etelä-Haagan keskeisen kokoojakadun Kauppalantien julkista liikennettä ollaan huomattavasti vähentämässä ja siirtämässä kaikki linjat kulkemaan alueen laidoille. Samassa suunnitelmassa ollaan kuitenkin lisäämässä linjoja ja vuoroja Näyttelijäntielle Pohjois-Haagaan, vaikka alue sijaitsee selvästi kauempana keskustasta.

    Haluaisin suunnittelijoiden rehellisen vastauksen siihen, miksi eri alueiden asukkaita ei kohdella tasa-arvoisesti?

    VastaaPoista
  52. Kun tarkemmin kartoista katsoo niin linjojen 37 vuoroväli tullaan harventamaan 17min, 42 16min eli LUVATTUA 12min vuoroväliä ei tule kuten on luvattu! Nyttenkin linjat ajavat noin 14min välein ruuhka-aikana mutta 41 tulee ajamaan 12min välein!!
    41 olisi voinut säilyttää ainoastaan ajamalla sitä kokopäiväisesti 20min välein jolloin 37 ja 42 oltaisi voitu ajaa 10min välein ruuhkassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos palautteestasi. Tarkempien karttojen perusteella avautuvat linjakohtaiset aikataulut ja päivän keskimääräiset vuorovälit vastaavat suoraan linjojen nykyisiä aikatauluja. Linjojen 37, 41 ja 42 vuorovälejä ei siis olla harventamassa nykyisestä, vaan ruuhka-aikoina vuoroväli on edelleen tarkoitus säilyttää 12 minuutissa ja muina aikoina 20 minuutissa. Kun linjoilla on yhteinen vuoroväli, ne on mahdollista tasavälistää yhteisellä reittiosuudellaan Kampin ja Ruskeasuon välillä.

      Poista
    2. Linjan 42 vuorovälienhän piti tihentyä.

      Poista
    3. Näin todella olikin alkuperäinen tarkoitus, mutta koska linja 41 säilyy, pysyvät linjojen 37 ja 42 ruuhka-aikojen vuorovälit nykyisinä, eikä niitä tihennetä kuten linjastoluonnoksessa olimme esittäneet.

      Poista
    4. Kiitos vastauksesta. Jään vain edelleenkin ihmettelemään, mihin ne lupaukset tihentyvistä vuoroväleistä katosivat.

      Ainakin Haagan torin pysäkin osalta tilanne tulee olemaan täysin päinvastainen. Kamppiin menevät vuorot vähentyvät merkittävästi koska linja 41 ei oikeasti säily alueella, vaan poistuu sieltä. Kampin suuntaan menevistä linjoista jää jäljelle ainoastaan entisillä vuoroväleillä liikennöivä linja 42, joka sekin kulkee hieman kauempana Hämeenlinnanväylällä.

      Ainoa järkevä ratkaisu olisi säilyttää linja 41 hyvin toimivalla vanhalla Eliel Saarisen tien tunnelin kautta kulkevalla reitillään Etelä-Haagan kohdalla ja kääntää se Lassilan suuntaan Näyttelijäntieltä.

      Poista
    5. Lisäisin vielä, että Kamppiin menevä linja 63 ollaan myös siirtämässä pois, joten tilanne Haagan torin osalta tulee olemaan huomattavasti nykyistä huonompi.

      Poista
  53. Hei HSL, olette ilmesesti käyttäneet paljon aikaa ja vaivaa tähän linjastoluonnokseen. Lopputulos ei ole kaiken vaivan arvoinen; suurin osa ihmisistä on erittäin tyytymättömiä ja huolissaan tulevista muutoksista. Niin minäkin olen. Eiköhän nyt tällä kertaa tullut muokattua linjastoa vähän liian suurella kädellä; tulee aivan liikaa muutoksia huonompaan suuntaan. Ovatko kaikki muutokset todellakin tarpeellisia ja loppuun asti harkittuja?? En usko. HSL kirjoittaa sivuillaan: Vaikuta ja osallistu suunnitteluun tämän blogisivuston kautta! Heh, todella huvittavaa, hyvä vitsi! Sadat ihmiset ovat osallistuneet ja yrittäneet vaikuttaa asiaan, ja mikä on tulos: HSL runnoon muutokset (suuressa määrin huononnukset) läpi, eikä ota todellakaan mielipiteitä huomioon. Hekö täällä Haagan alueella matkustavat vai me? Minun osaltani linjat 43, 51, 52, 63 ja 41 poistuu. Joten en todellakaan ole tyvyväinen. 41 tulee jatkossa kiertämään niin pitkän lenkin Etelä-Haagassa, että harmittaa matkustaa sillä Pohjois-Haagaan asti. Ihan sama vaikka 40 kulkisi minuutin välein; muuallekin haluaa matkustaa kuin Haagasta keskustaan. Poikittaislinjat ovat käytettyjä ja käteviä. HSL poistaa poikittaislinjoja, ja neuvoo vaihtamaan bussista bussiin ja sitten vielä junaan. Todella näppärää. Surkeaa suunnittelua!



    VastaaPoista
  54. Muuten ihan ok suunnitelma mutta Kuninkaantammeen on oltava yhteys klo 04 saakka, vaihdollinen tai ei. Kappatien pysäkin ohi kulkeva liikenne ei riitä. Liikuntavammaisilla ja vanhemmalla väellä täytyy olla myös oikeus liikkua ulkona puolen yön jälkeen ja päästä turvallisesti kotiin. Kappatieltä Kuninkaantammeen tuleva kävelytie metsän välissä oli viime talvena usein peilijään peitossa,joten se tulee olemaan haastava meillekin, joiden jalat vielä toimivat. Tällaisena linjastosuunnitelma ei tue alueen autottomuutta. Autottomaan kaupunginosaan tulee päästä kaikkina vuorokauden aikoina autotta.

    VastaaPoista
  55. On täysin absurdia, että alkuperäinen idea tiheästi liikennöitävästä ja selkeästä runkolinjastosta Haagan alueella vesitetään suunnittelun loppumetreillä muutaman kovaäänisen lassilalaisen vuoksi.

    Nämä linjastosuunnitelmathan olivat jo alun alkaeen heikentämässä merkittävästi Haagan torin ympäristön liikenneyhteyksiä linjojen 41 ja 63 poistumisen myötä. Nyt kun linjaa 41 ollaan palauttamassa (linjojen 40 ja 42 vuorotiheyksien kustannuksella), niin se laitettaisiin kiertämään Haagan liikenneympyrän kautta Vihdintielle, (jossa Kampin suuntaan palvelee jo linja 37, sekä lukuisat muut linjat moneen suuntaan). Uskomatonta, että linjan reittiä pidentämällä (ja hidastamalla) se laitettaisiin kiertämään kokonaan varsin keskeinen Haagan torin, Kauppalantien ja Steniuksentien alue, (kts. kartta).

    Ymmärrän kyllä, että (n. 4000 asukkaan) Lassilasta halutaan päästä Haagan terveyskeskukseen, mutta onko terveyskeskukseen menijöitä todella niin paljon päivittäin, että heille kannattaa tarjota suora yhteys ja uhrata sen johdosta Haagan torin ja Kauppalantien väkirikkaan alueen liikenneyhteydet.

    Ehdotankin, että linja 41 laitetaan liikennöimään nykyiselle hyvin palvelevalle reitilleen Kauppalantie-Haagan urheilutie-Riistavuori-Eliel Saarisen tien tunneli (Huopalahden asema)-Näyttelijäntie, josta se voisi jatkaa linjan 40 nykyistä reittiä Kaupintietä Lassilaan ja Pohjois-Haagan asemalle. Näin lassilalaisilla säilyisi suora bussiyhteys keskustaan (Kamppiin), sekä syntyisi myös sujuva vaihtoyhteys Näyttelijäntiellä linjoihin 40 ja 56, joilla pääsisi terveyskeskukseen ja siitä eteenpäin Elielinaukiolle tai Kalasatamaan asti. Tämä reitti säilyttäisi myös Riistavuoren Haagan urheilutien alueiden asukkaiden bussiyhteydet ennallaan. Näin saataisiin säilymään myös Haagan torin alueen yhteydet Huopalahden asemalle ja Kamppiin.

    Vaikuttaa hieman oudolta, että Riistavuoren ja Haagan urheilutien alueiden bussiyhteyksistä ollaan niin kovasti huolissaan, vaikka alueet sijaitsevat aivan Huopalahden aseman välittömässä läheisyydessä ja samaan aikaan n. kilometrin päässä asemalta sijaitsevalta Haagan torin alueelta ollaan karsimassa suurin osa bussilinjoista (41 ja 63).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Näin linja palvelee enemmän käyttäjiä kuin nyt. Nyt se on laitetaan kulkemaan Vihdintietä, jossa jo ennestään kulkee 37, sekä molemmat runkolinjat 200 ja 300, eli aivan valtava määrä busseja.

      Haagan torin alueelta karsitaan pois kaikki bussit paitsi 40, ja sitä ollaan nyt harventamassa 41 takia, jota laitetaan kiertämään aluetta.

      Poista
    2. On täysin totta, että ehdotettu 41:n reitti on hieman mutkikas ja sekava. Se on varmaan kuitenkin ihan ookoo kompromissiratkaisu, jolla voidaan yhdellä linjalla kuitata sekä Lassilan että Riistavuoren tarpeita. Nythän ehdotettu 41 tarjoaa myös Riistavuoresta yhteydet kohti Haagan palveluita ja terveyskeskusta, joita muuten ei olisi. Toki tietysti homma voisi toimia siten, että 33 kulkisi Riistavuoren alueelta kohti terveyskeskusta, mutta oletettavasti HSL vetoaa siinä vaiheessa siihen, että alueella olisi ylitarjontaa jos siellä kulkee sekä 33 että 41.

      Poista
    3. Tehdään kompromissiratkaisu ja pidetään kaikki linjat ennallaan, niin kaikki ovat tyytyväisiä ja kustannustasokin säilyy entisellään.

      Poista
    4. Niin, 52 pysyy myös vanhana 52:na, eikä 63 siirry mihinkään.

      Poista
    5. Erinomainen ehdotus.

      Poista
  56. Miksi linja 39n ei enää kulkje Pihkatien kautta? ainoa yölikenteemme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos palautteestasi. Pohjoisessa Malminkartanossa on lähdössä käyntiin iso asemakaavahanke AEL:n alueella, jonka yhteydessä tehdään uusi liikennesuunnitelma Naapuripellontiestä, Neulastiestä ja Pihkatiestä. Liikennesuunnitelmassa bussiliikenne ollaan siirtämässä pois jo nykyisin ahtaalta reitiltä ja keskitettäväksi Naapuripellontielle.

      Poista
    2. Mites Pihkatien ja Kehruutien asukkaiden liikkuminen? Meidän kävelymatka pitenee yöllä ja päiväs aikaa vai onko joku linja tulossa Kehruutien puolelle? kävely matka pitenee jos ei lähelle tule linjaa!

      Poista
    3. Voisiko linjalle 59 tehdän päättärin Kehruutien Alkupäähän, siinä on tällä hetkellä peltoa. Tiealue on tietysti jo vantaaan puolella, mutta on oiva Paikka päätepysäkille, ellette jatka linja59 Myyrmäkeen

      Poista
  57. Linja 43 kulkemaan Kuninkaatammi- hakuninmaa - kannelmäki - Hämeenlinnanväylä - Kamppi / Elielinaukio.
    linja 41 kulkemaan Esittemässäne reittiä.
    LInja 33 Kulkeman Riistavuoren kautta Haagatorille ja Ruskeasuolle! joka päivä 22 saakka.

    Runkolinjasta 40 voitaisiin luopua.

    VastaaPoista
  58. Toivoisin, että linjan 43 liikennöinti säilyisi siihen asti kunnes saadaan Kuninkaantammeen uusi oma liittymä ja suora yhteys keskustaan
    .Suora yhteys keskustaan tarvitaan kasvavalle ja autottomalle asuinalueelle.

    VastaaPoista
  59. Maununnevalta liikkuville yhteydet keskustaan heikkenevät kun 43 vaihdetaan 52:een, joka ei mene keskustaan. Samalla 42:n vuoroväli jätetään tihentämättä eli puuttuvaa 43:sta ei korvata. Hämeenlinnantien pysäkit ovat taas kaukana suurelta osalta Maununnevaa. Jos vaihdollisia yhteyksiä kehitetään, pitäisi vuorovälin olla korkeintaan 10min ja sekin on jo liikaa kun yksi vuoro menee etuajassa ja toinen myöhässä.

    VastaaPoista
  60. Terveisiä vaan täältä Haagan torin kulmilta ja suurkiitos uusista linjastosuunnitelmista, joiden tavoitteetkin näyttivät toteutuneen, (ainakin joiltain osin).

    Poikittaisyhteyksien kehittämisen tavoitteenahan oli: "Tavoitteena on tarjota tiheämpiä ja sujuvampia yhteyksiä, joita matkustajien olisi entistä helpompi käyttää. Toki joillekin matkustajille tämä voi tarkoittaa sitä, että tietystä yhteydestä saattaa tulla jatkossa vaihdollinen."
    Suunnittelun lopputuloksena linjat 63 ja 52 siirretään pois, joten kaikki poikittaisyhteydet muuttuvat vaihdollisiksi, eli jälkimmäiseltä osaltaan tavoitteet täyttyivät, kiitos siitä.

    Haagan linjastosuunnitelman tavoitteena taasen oli: "Tavoitteena on muodostaa yksinkertaisempi linjasto, joka tarjoaa parempia liityntäyhteyksiä ja jota matkustajien on entistä helpompi käyttää."
    Näistä tavoitteista toteutui puolestaan ensimmäinen osa. Linjat 63 ja 41 siirretään pois ja Hämeenlinnanväylältäkin karsitaan linjoja, joten linjasto tulee todellakin olemaan yksinkertaisempi, kiitos siitäkin.

    Suurkiitos vielä kerran, olo on kuin lottovoittajalla ja hymykin kuin Hangon keksillä!


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. LInja 52 oli aikakin siirtyä pois Haagasta, ei kukaan halua kiertäviä Poikitaislinjoja.

      Poista
    2. Joo, eihän kukaan halua kiertäviä poikittaislinjoja, vaan vaihtaa mieluummin kulkuneuvoa vaikka pari kertaa muutaman kilometrin matkalla.

      Poista
  61. Pyrkimystä bussilinjojen ja pysäkkien vähentämiseen perustellaan selkeydellä ja keskustan ruuhkautumisella. Bussin ikkunasta kyllä näkee ketkä oikeasti ovat liikennettä tukkimassa. Kaistoilla matelee jonot henkilöautoja, joissa jokaisessa istuu yksi henkilö, yleensä mies. Heksingissä julkista liikennettä käyttää pienempi osa asukkaista, kuin monessa muussa Euroopan pääkaupungissa. Suunnittelun tarkoituksena on ilmeisesti vähentää sen käyttöä entisestään tekemällä matkustamisesta hitaampaa, epämukavampaa ja rikkonaisempaa. Näin voidaan vapauttaa bussikaistat henkilöautojen käyttöön ja rakentaa viimeisetkin keskusta-aukiot täyteen rumia betonijärkäleitä.
    Bussimatkustajat eivät ansaitse tällaista kohtelua, vaan heidän matkustamistaan pitää kaikin tavoin sujuvoittaa ja helpottaa. Näin ehkä näemme joskus senkin päivän, että busseissa istuu enemmän miesmatkustajia kuin nyt.

    VastaaPoista
  62. Haagan torin osalta pelkkää miinusta. Karsitaan, otetaan pois, poikittaislinjoja otetaan pois, linjoja harvennetaan.

    41:n pitäisi ehdottamasti kulkea vanhaa reittiä, eli Haagan tori, Palokaivon aukio, Huopalahden asema, Eliel Saarisen tien, Thalian aukio, Näyttelijäntie, ja sieltä sitten Pohjois-Haagan asemalle.

    Miten voi olla mahdollista, että mieltä taas kerran viedään lähtöjä, ja siirretään ne kulkemaan muualle? Kauppalantie ja varsinkin Haagan torin alue on Haagan ydinalueita, jossa asuu suuri määrä ihmisiä, ja jonne on lähivuosina tulossa täydennysrakentamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikös se riitä , että runkolinja kulkee sieltä ? Kannaisi siitä olla nyt ylpeä. Ruskeawsuolla voi vaihtaa kolmee linjaa jotka menevät kamppiin ja meilahteen

      Poista
    2. Se on valerunkolinja, koska vuorotiheys harvenee selvästi Haagan torin pysäkillä.

      Poista
    3. Joo, toki, mutta pidäpä mielessä, että se on ainoa linja, joka meille jää, kaikkien muiden linjojen poistuessa ja siirtyessä muualle. Emme aio katsoa sivusta, kun myös tämän linjan lähtöjä siirretään muualle.

      Poista
  63. Hakuninmaalla asuvana toivoisin, että linjaan 431 tehtäisiin muutos siten, että se kulkisi Kuninkaantammeen Hakuninmaan kautta. Eli Kannelmäen liittymästä Hakuninmaan läpi nykyistä 43:sen reittiä pitkin. Tämä parantaisi huomattavasti keskustaan suuntautuvaa työmatkaliikennettä ja palvelisi myös Maununnevan asukkaita. Tässä vaihtoehdossa ei tarvitsisi odottaa Kuninkaantammen liittymän valmistumista.

    VastaaPoista
  64. Hakuninmaalta/ Maununnevalta yhteydet huononevat: Linjat 46 ja 47 jo lopetettu ja 42 vuorotiheydet huononevat!
    Todellakin linjan 431 pitäisi kulkea Kuninkaantammeen sitten Hakuninmaan kautta korvauksena, että keskustaan voisi päästä samassa ajassa kuin ennen esim. linjalla 47.

    VastaaPoista
  65. Hienosti saitte kyllä addressin myötä tehdyillä muutoksilla heikennettyä merkittävästi vielä LISÄÄ Kannelmäen yhteyksiä! En kulje metriäkään julkisilla mikäli toteutatte nämä palveluntason heikennykset. Auto kyllä kulkee tarvittaessa ja näemmä autoilun lisääntymistä suorastaan toivotte, kun kehä1:n ulkopuoli ei merkkaa mitään.

    Haagassa ja tästä etelään päin kaikkien päättäjien asuinpaikka?

    p.s Suorastaan huvittaa miten surkeasti kohtelette Kuninkaantammea. Varmaan jo kaduttaa sieltä asunnon ostaneita mikäli ei ole mahdollisuutta autoiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vaikuttaa siltä, että koko suunnittelualueella karsitaan linjoja ja vuoroja varsin rajulla kädellä, eikä monikaan ole tyytyväinen lopputulokseen. Miksei vain säilytetty nykyinen linjasto, niin (lähes) kaikki olisivat olleet tyytyväisiä ja nykyinen kustannustasokin olisi säilynyt ennallaan.

      Poista
    2. Sinä onnekas jolla on mahdollisuus omalla autolla liikkumiseen, kaikilla ei ole tätä mahdollisuutta. Asut sillä kulmalla josta poistetaan joukkoliikenne ( 63, 52) niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää uuden asunnon etsiminen ellet halua asua keskellä pääkaupunkia toimimattomien liikenneyhteyksien.....

      Poista
  66. Hakuninmaa ja Kuninkaantammi menettävät suoran yhteyden keskustaan. Täältä kulkee paljon koululaisia myös Meilahden kohdalle, nyt heille kaikille tulee vaihdollinen yhteys, joka pidentää koulumatkaa huomattavasti. Johan on taas suunnitelma. Lisäksi on suunkiteltu että yhteys Kannellmäen peruskoulun ala-asteiden toimipisteiden väliltä poistuu. Siinä toinen suunnittelun kukkanen.

    VastaaPoista
  67. Tässä tapahtui todennäköisesti jokin poliittinen lehmänkauppa, koska muutoin on mahdotonta ymmärtää suunnittelijoiden nopeaa täyskäännöstä ja suunnitteluperiaatteista luopumista huolella valmistellun ja pitkään harkitun Haagan linjastoluonnoksen esittelyn jälkeen.

    Alun perin esitettiin huomattavia linjojen karsimisia koko suunnittelualueella, jonka johdosta suurin osa totutuista yhteyksistä olisi muuttunut vaihdollisiksi. Vastapainoksi esitettiin selkeää, nopeaa ja tiheästi kulkevaa runkolinjaa. Pitkään kestäneen vuorovaikutusprosessin aikana kaikki muutoksia vastustaneet mielipiteet kumottiin toistuvasti samalla argumenttilla tiheästi kulkevasta nopeasta runkolinjasta.

    Kuin salamaniskusta, linjastosuunnitelmassa esitettiinkin, että alueelle perustetaan sittenkin uusi kiertelevä ja mutkitteleva linja (41) ja suunniteltujen tiheiden linjojen vuoroja harvennetaan. Vaikuttaa, että tiukasti kiinnipidetyistä suunnitteluperiaattesta luovuttiin silmänräpäyksessä, kun aiheesta annettiin poliittisesti vaikutusvaltaisia kommentteja.

    Lopputuloksena Lassilasta ja Riistavuoresta Haagan terveysasemalle kulkevan suoran yhteyden turvaamiseksi päätettiin romuttaa harkitun oloinen linjastosuunnitelma,(vaikka näitä asukasluvultaan varsin pieniä alueita palveleekin jo junayhteys). Muiden alueiden osalta injastoluonnoksessa esitetyt linjojen karsimiset ja suorien yhteyksien lopettamiset pidettiin kuitenkin edelleen voimassa, (vaikka niitäkin vastustettiin kovasti), mutta luvatut tiheät linjat peruttiin.

    VastaaPoista
  68. Haluaisin kuulla perustelut, että miksi linjaa 40 ei voitu kääntää Töölöön ja Kampin terminaaliin?
    Nuo harvennetut vuorovälit nyt kun linja 41 on palautettu eivät tule riittämään kapasiteetiksi ellei käyttöön oteta nivelbusseja. Linjaa 41 ei käytä muut kuin eläkeläiset ja vanhempainvapaalla olevat, koska Riistavuoren lenkki on etanavauhdilla matelua.
    Kuusitien ja Tilkan pysäkeillä voi vaihtaa bussista raitiovaunuun, jos on tarve päästä eteläisen Mannerheimintien pysäkeille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi koska Elielinaukiolle haluttiin pitää suora yhteys. Jos linja 40 olisi siirretty Kamppiin niin silloin olisi poistunut yhteys Elielinaukiolle.

      Poista
    2. Elielinaukiolle pääsee junalla. Vieressä on myös Lasipalatsin sporapysäkki.

      Poista
    3. Elielinaukio on paljon parempi päättäri Haagan-Kannelmäen runkolinjalle kuin Kamppi. Kampin edessä Rautatienkadut ovat varsinkin ruuhka-aikaan aivan tukossa, ja matka Mannerheimintieltä Kamppiin saattaa kestää jopa yli 5 min, kerran kesti peräti 10 min. Ei se ole kestävää liikennettä.

      Jos Kamppiin haluaa, voi käyttää linjoja 37, 41 tai 42 suoraan, tai vaihtaa 40:stä niihin.

      Poista
  69. Viimeinen käännös Haagan linjasto suunnitelmassa on lopullinen "kuolinisku" Pajuniityntien- Laajasuontien Hämeenlinnanväylän puoleiselle alueelle. Täältä viedään kaikki läheltä kulkevat bussilinjat, 63 jolla pääsee keskustaan ja 52 jolla pääsi Munkkiniemen suunnan lisäksi Maunulaan- oulunkylä suuntaan. Pieneksi korvaukseksi kuvittelin alueemme saavan bussin 33 jolla kotikulmilta pääsisi vaihdolla keskustaan Ruskeasuolta vaihtaen joko ratikkaan tai toiseen bussiin sekä suureksi ilokseni Huopalahden asemalle, jonne sinnekin tulee kävelyä toista kilometriä. Sitten tuli kuolinisku, pitäköön ihmiset bussin 41 jos eivät halua vaihdolla matkustaa, sitä en heiltä kadehdi. Sitä en voi ymmärtää miten bussi 33 reitti voidaan muuttaa suunnitellun kaltaiseksi. Reitti on muutettu hyödyntämään ainoastaan Munkkiniemen suunnasta tulevia. Bussilla ei Laajasuontien pysäkiltä kuljeta sen enempää Ruskeasuolle/keskustaan kun Huopalahden asemalle. Pitäisikö ottaa oppia vaikka Postilaista, pienempiä ei jätetä vaan pidetään niistä huolta joukon voimalla. linjasto suunnitelmassa taisi käydä toisin päin, huutoäänestys voitti, mitä väliä alueesta jotka ei osaa/jaksa/viitsi/ymmärrä huutaa.

    VastaaPoista
  70. Komppaan edellistä, voisiko bussi 33 ajaa tervarilta takaisin tullessa Nuijamiehentietä reittiä jolla pääsee Huopalahden asemalle.

    VastaaPoista
  71. 40:n lähtöjen määrää ei saa leikata. Jos sen ajatuksena on olla kokoojalinjana esim kaikenlaiseen poikittaisliikenteeseen matkansa varrella, pitää sen vuoroväli olla tarpeeksi tiheä! Koko pohja lähtee suunnitelmasta alta, jos 40:n lähtöjä ruvetaan harventamaan. Joillakin alueilla 40 on AINOA linja, joka jää jäljelle. Tämä kannattaa pitää mielessä.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.