Julkaisimme linjastoluonnoksen reilu viikko sitten. Tähän mennessä olemme saaneet nelisensataa kommenttia blogiin, kiitos niistä! Luemme kaikki kommentit läpi, mutta emme vastaa jokaiseen erikseen. Kommentointiajan päätyttyä analysoimme saamaamme palautteen ja pohdimme, onko linjastoluonnokseen tarpeen tai mahdollista tehdä muutoksia. Tähän postaukseen olemme nostaneet blogista aiheita, joista keskustelu on ollut vilkkainta.
Yhteys Haagasta Töölön läpi Kamppiin
Yksi eniten keskustelua herättäneistä muutoksista on ollut se, ettei Haagasta olisi enää vaihdotonta yhteyttä Töölön läpi Kamppiin.
Linjastoluonnoksessa esitimme, että Haagan läpi kulkisi keskustaan vain yksi koko päivän aamusta iltaan tiheällä vuorovälillä liikennöivä runkolinja (linja 40). Linjan reitti kulkisi Mannerheimintietä Elielinaukiolle, koska se tarjoaisi liikkumiskyselymme vastausten perusteella useimmille suunnittelualueelta keskustan suuntaan bussilla kulkeville yhteyden mahdollisimman lähelle määränpäätä. Bussilla keskustaan kulkevat erityisesti ne, jotka asuvat kauempana juna-asemista. Asemien lähistöllä asuvat suosivat junaa, joka on matka-ajaltaan selvästi bussia nopeampi. Uudessa linjastossa myös monet kauempana asemista asuvat voivat helpommin hyödyntää nopeaa junayhteyttä, kun linja 52 tarjoaa 10 minuutin välein liityntäyhteyden Huopalahden asemalle, mistä junia keskustan suuntaan kulkee noin 5 minuutin välein.
Yhden runkolinjan mallissa Haagan läpi ei siis enää olisi nykyisen linjan 41 tarjoamaa vaihdotonta yhteyttä Topeliuksenkadun ja Runeberginkadun kautta Kamppiin. Linjalla 40 pääsisi helposti (vuoroväli ajankohdasta riippuen 10 minuuttia tai tiheämpi) Mannerheimintielle, missä samalla pysäkillä voisi vaihtaa linjalle 37 tai 42 (vuoroväli ruuhka-aikoina noin 5 min sekä päivällä ja illalla noin 10 min). Käytännössä yhteys Haagasta Töölön läpi Kamppiin toimisi siis nykyistä linjan 41 vuoroväliä selvästi tiheämmin. Esimerkiksi Töölöntorille matkustaessa runkolinjalta 40 olisi myös mahdollista vaihtaa ratikkaan 2 Mannerheimintiellä.
Liikennöinti olisi mahdollista toteuttaa myös siten, että linjan 40 liikennettä karsittaisiin, ja nämä vuorot siirrettäisiin linjalle 41. Tällöin yksittäisten linjojen vuorovälit olisivat kuitenkin melko harvoja, ja keskustan päässä vuorot jakautuisivat kahdelle eri reitille, joista kummallakaan vuoroväli ei olisi kovin tiheä. Yleisesti katsotaan, että kun vuoroväli on 10 minuuttia tai tiheämpi, on liikkuminen joukkoliikenteellä mahdollista lähes aikatauluvapaasti. Tiheästi kulkevalla linjalla matkustaessa voi aina luottaa siihen, että odotusaika pysäkillä ei ole pitkä, ja esimerkiksi bussista myöhästyessä matkaa pääsee kuitenkin jatkamaan pian seuraavalla vuorolla.
Lassilan yhteydet
Lassilan alue Pohjois-Haagan ja Kannelmäen välissä tukeutuu voimakkaasti junaliikenteeseen. Pohjois-Haagan asemalta juna tarjoaa reilun 10 minuutin matka-ajalla ylivoimaisen nopean tavan matkustaa keskustaan. Linjastoluonnoksessa olemme esittäneet, että Lassilasta ei enää liikennöisi nykyisen linjan 40 tapaista bussilinjaa Pohjois- ja Etelä-Haagan sekä Mannerheimintien kautta keskustaan. Linjalle 40 Lassilasta nousevista osa matkustaa vain lähialueelle Haagaan tai tekee liityntämatkan junalta Haagaan. Liityntämatkat junalta esimerkiksi Pohjois-Haagaan tapahtuvat uudessa linjastossa linjalla 52 Huopalahden asemalta tai linjalla 40, 52 tai 56 Kannelmäen asemalta. Linjat 40 ja 52 tarjoavat selvästi nykyistä linjaa 52 tiheämmät ja siten käyttökelpoisemmat liityntäyhteydet.
 |
Lassilan läpi kulkevat linjat 53, 54 ja 553K sekä Lassilan lähistöltä kulkevat runkolinjat 40 ja 300 sekä linja 37. |
Lassilan asukkaista valtaosa asuu 500 metrin säteellä Vihdintien bussipysäkeistä tai linjastoluonnoksen mukaisen runkolinjan 40 pysäkeistä. Vihdintien bussiliikenne on hyvin tiheää jo nyt, ja näitä linjoja suunnitellaan parhaillaan yhdistettäväksi runkolinjaksi 300. Lisäksi jatkossakin linja 37 tarjoaisi Vihdintieltä yhteyden Töölön läpi Kamppiin. Linjan 40 lassilalaisia palvelevat pysäkit olisivat Näyttelijäntiellä sekä Pelimannintiellä, minne Lassilan pohjoisosassa asuvilla on lyhin matka Kehä I:n yli kulkevaa siltaa pitkin.
Kokonaan bussiliikenne ei ole Lassilasta poistumassa, vaan alueella liikennöisivät edelleen varsin tiheästi arkisin kulkeva poikittaislinja 54, iltaisin ja viikonloppuisin kulkeva poikittaislinja 553K sekä lähibussit 31, 32 ja 36, jotka tarjoavat yhteyksiä muun muassa Kaareen ja Haagan terveysasemalle. Näiden lisäksi arkisin liikennöi uusi poikittaislinja 53, jolla pääsee Pohjois-Haagan läpi Pirkkolaan ja edelleen Maunulan, Oulunkylän ja Kumpulan kautta Arabiaan. Kaupintietä liikennöivät linjat tarjoavat myös liityntäyhteyksiä esimerkiksi runkolinjalle 40 sekä Vihdintien busseille.
Riistavuoren yhteydet
Joissain kommenteissa on pelätty Riistavuoren alueen yhteyksien merkittävää heikkenemistä, mikäli linjat 41 ja 52 eivät enää ajaa Riistavuoren palvelukeskuksen pysäkin kautta. Linjan 52 reitti kulkee Huopalahden aseman tunnelin kautta, koska tämä nopeuttaa selvästi matka-aikaa ja helpottaa junaan vaihtamista. Etelä-Haagan pysäkeillä nousijoita on ollut melko vähän. Linjan 41 poistuu linjastoluonnoksen mukaan, kun linjasta 40 tehdään Etelä-Haagaa palveleva tiheävuorovälinen runkolinja. Linjan 40 reitti kulkee Etelä-Haagassa Kauppalantietä, jolloin sen reitti palvelee parhaiten sitä osaa Etelä-Haagasta, jota Huopalahden asemalla pysähtyvät junat ja Vihdintietä ajavat bussit eivät palvele.
Riistavuori ei ole jäämässä kokonaan ilman joukkoliikennepalveluja. Alueelle liikennöi linja 33, joka tarjoaa 20 minuutin vuorovälillä yhteyksiä muun muassa Munkkivuoren ostoskeskukselle sekä monille keskeisille vaihtopysäkeille, mistä matkaa voi jatkaa muulla joukkoliikenteellä. Riistavuoren alueelta kävelymatka Huopalahden asemalle on noin 300–400 metriä. Huopalahden asemalla pysähtyvät myös tiheästi kulkeva bussi 52 sekä runkolinja 550, joka lähivuosina muuttuu pikaratikaksi. Osalla Riistavuorenkujan asukkaista on varsin lyhyt noin 300 metrin kävelymatka Vihdintien Valimokujan pysäkeille, missä pysähtyvät linja 37 sekä tuleva runkolinja 300. Riistavuoren palvelukeskuksen ympäristöstä voi kävellä myös Vihdintien suuntaan, missä lähimmät pysäkit ovat liikenneympyrän kupeessa.
 |
Linja 33 tarjoaa Riistavuoren alueelta yhteyksiä lähialueen palveluihin sekä vaihtoyhteyksiä muuhun joukkoliikenteeseen. Huopalahden asema, Vihdintien bussipysäkit sekä linjojen 52 ja 550 (Raide-Jokeri) pysäkit sijaitsevat kävelyetäisyydellä. |
Riistavuoren lähiyhteyksiä palvelee myös jatkossa lähibussilinja 32, jolla pääsee muun muassa Haagan terveysasemalle ja kauppakeskus Kaareen.
Kuninkaantammen yhteydet
Kuninkaantammen osalta päädyimme esittämään linjastoluonnoksessa alueen pääjoukkoliikennepalveluksi nykyisen runkolinjan 560 lisäksi linjaa 52, joka tarjoaisi 10 minuutin vuorovälillä tiheän yhteyden erityisesti Kannelmäen asemalta kulkeviin juniin sekä Kannelmäessä sijaitseviin lähipalveluihin (koulut, terveysasema, Kanneltalo, Kaari). Linja tarjoaa samalla vaihdottomia yhteyksiä myös Haagaan, Huopalahden asemalle, Munkkivuoreen ja Otaniemeen. Jo nykytilanteessa linja 560 tarjoaa tiheästi kulkevan ja nopean yhteyden Myyrmäen palveluihin sekä juniin ja muuhun joukkoliikenteeseen. Idässä linja 560 tarjoaa yhteyksiä muun muassa Keravan kaupunkiradan juniin Malmilla ja Tuusulanväylän busseihin Tuomarinkylässä.
Kuninkaantammen uuden eritasoliittymän valmistuttua tulee mahdolliseksi Kivistön ja Vantaanlaakson aluetta palvelevan bussilinjan 431 tuominen Kuninkaantammen läpi ilman, että reitti ja matka-aika pitenisivät nykyisestä.
Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelmassa olemme esittäneet, että linja 431 kulkisi jatkossa ruuhka-aikoina nykyistä tiheämmällä 10 minuutin vuorovälillä. Aiemmin arvioimme, että pelkkä ruuhka-ajan liikenne riittäisi, koska linja palvelee erityisesti työmatkayhteyksiä. Palautteen perusteella olemme kuitenkin tarkistaneet suunnitelmaa siten, että linjalla 431 olisi liikennettä myös arkisin keskipäivällä 30 minuutin vuorovälillä sekä iltaisin ja viikonloppuisin tunnin vuorovälillä. Tällöin Kuninkaantammesta olisi mahdollista päästä esimerkiksi Meilahteen ilman vaihtoa myös viikonloppuisin.
Kuninkaantammen eritasoliittymän rakentamisaikataulusta meillä ei ole vielä tarkkaa tietoa. Todennäköisesti liittymän valmistuminen vie kuitenkin vielä useita vuosia, mistä johtuen Kuninkaantammen vaihdoton yhteys keskustaan todennäköisesti poistuisi väliaikaisesti. Joissain blogikommenteissa on toivottu linjan 431 ajamista Perhekunnantien kautta ennen uuden liittymän valmistumista. Tulemme laskemaan tämän vaihtoehdon kustannukset sekä arvioimaan Vantaalle matkustavien matka-ajan pidentymisen vaikutuksia. Joka tapauksessa pidemmästä matka-ajasta tulisi lisäkustannuksia.
Hakuninmaalta keskustaan
Hakuninmaalla vaihdoton yhteys keskustaan poistuisi kauempana Hämeenlinnanväylästä ja linjan 42 pysäkeistä asuvilta. Linja 52 kuitenkin tarjoaisi erinomaisen liityntäyhteyden muuhun joukkoliikenteeseen. Blogikommenteissa ehdotettiin ratkaisuksi muun muassa linjan 42 päätepysäkin siirtämistä Hakuninmaalle tai Kuninkaantammeen. Katuverkon puolesta tämä olisi mahdollista, mutta tällöin poistuisi yhteys Maununnevalta Kannelmäkeen (juna, lähipalvelut) ja toisaalta Hakuninmaalle tulisi kysyntään nähden huomattavan paljon palvelua samalla kun suuren kysynnän alueelta Kannelmäestä poistuisi paljon käytetty bussilinja.
Nousijamäärien perusteella arvioimme, että Hakuninmaalla olisi arkipäivässä noin 100–150 joukkoliikenteen käyttäjää, joilla matka muuttuisi vaihdolliseksi. Toisaalta kaikki Hakuninmaalla joukkoliikennettä käyttävät hyötyisivät linjan 52 tiheästä vuorovälistä ja moni saisi nykyisen vaihdollisen yhteytensä tilalle vaihdottoman.
Linjojen 40, 42 ja 52 reitit Kannelmäessä
Esitimme linjastoluonnoksessa joitakin muutoksia bussien reitteihin Kannelmäen alueella. Blogikommenteissa on muun muassa pidetty linjojen 42 ja 52 uutta Kanneltien reittiosuutta liian kapeana bussiliikenteelle sekä arveltu esitettyjen reittien heikentävän koulumatkayhteyksiä. Joissain kommenteissa pohdittiin myös Kannelmäen ostarin ympäristön yhteyksiä sekä ehdotettiin paikkoja uusille pysäkeille.
 |
Linjojen 40, 42 ja 52 linjastoluonnoksen mukaiset reitit ja pysäkit Kannelmäessä. Kannelmäen itäreunan asukkaita palvelevat myös Hämeenlinnanväylää liikennöivät runkolinja 400 ja linja 431. |
Tavoitteenamme on, että runkolinjalle 40 voitaisiin toteuttaa pysäkit Kantelettarentielle lähelle ostaria. Tarkastelemme vielä saadun palautteen perusteella linjojen 42 ja 52 reittejä Kannelmäessä. Kannelmäen itäreunalla lähellä Hämeenlinnanväylää asuvat voivat käyttää myös Hämeenlinnanväylän busseja, joihin noustaankin paljon muun muassa Kaarelantien ja Raitamaantien pysäkeiltä. Näiltä pysäkeiltä on jatkossakin nopeat ja tiheävuoroväliset yhteydet keskustan suuntaan seutubusseilla, joista valtaosaa suunnitellaan yhdistettäväksi 10 minuutin välein kulkevaksi runkolinjaksi 400. Linjan 40 reitti tarjoaisi Kannelmäen ostarin lähistöltä Haagan läpi keskustaan kulkevan yhteyden nykyistä linjaa 43 selvästi tiheämmällä vuorovälillä ja hieman nopeammalla reitillä.
Asukastilaisuus 24.10.
Loppuun vielä muistutus asukastilaisuudestamme, joka järjestetään Pohjois-Haagassa Valkean talon auditoriossa (Ilkantie 4) torstaina 24. lokakuuta kello 18.
Ja linjastoluonnostahan on mahdollista kommentoida sunnuntaihin 3. marraskuuta asti!